Jump to content

Vrouwvriendelijke sterilisatie in 10 minuten


B-Cupje
 Share

Recommended Posts

Vrouwen die zich willen steriliseren, kunnen dat voortaan op een meer vrouwvriendelijke manier. Met de 'Essure'-methode kan je na twee uur opnieuw naar huis. Voor de ingreep is ook geen narcose nodig. Dat stelt dokter Bakkum, een Nederlandse gynaecologe in een Amsterdams ziekenhuis.

Mannen

Wie al enkele kinderen op de wereld heeft gezet, bekijkt sterilisatie als een ideale manier van geboortebeperking. Meestal zijn het mannen die de ingreep ondergaan. Voor hen is het een minder ingrijpende ingreep waarbij ze al na enkele uren terug naar huis kunnen. Met de klassieke methode voor vrouwen is dat immers niet het geval. Een laposcopische methode plaatst klipjes op de eileiders. Dat kan enkel via algemene narcose en laat littekens na.

Eileiders

De Essure-methode maakt het voor dames heel wat makkelijker. Twee veertjes worden via de vagina in de eileiders geplaatst. Zo kunnen de beide eileiders dichtgroeien. Narcose is niet meer nodig en littekens zijn verleden tijd. De procedure bestaat, maar lijkt bij het grote publiek nog onbekend, zo stelt de gynaecoloog. Dat is jammer, want vrouwen zouden een groter keuzepakket moeten krijgen over anticonceptie.

Blijvend

Anders dan met de klassieke methode, is de Essure wel blijvend. Niet zelden breken nog spijtgevoelens los na een blijvende sterilisatie , zeker als de vrouw of heer een nieuwe relatie krijgt. Volgens de dokter zijn het vooral vrouwen jonger dan 36 jaar die het zich nadien beklagen.

BRON : HLN

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.