Sign in to follow this  
Guest Mols1234

Kapselvorming voorKomen??

Recommended Posts

Guest Mols1234

Na een borstvergroting is er een kans op samentrekken van het aangegroeide kapsel. De mate waarin u meer of minder kans de loopt op samentrekken van het kapsel na overmatige kapselvorming, verdikken of krimpen is mede afhankelijk van het soort prothese waar u voor gekozen heeft. De kans op samentrekken is groter bij gladde en effen protheses dan bij aan de buitenkant ruwe protheses. Bij een gladwandige prothese ‘groeien’ de littekenweefsel cellen allemaal eenzelfde kant op. Hierdoor is de kans op kapselfibrose groter. Dit in tegenstelling tot ruwwandige protheses. Doordat de littekenweefsel cellen een willekeurige richting op groeien heffen ze elkaars samentrek krachten min of meer op. Hierdoor is de kans dat de kapsels na de kapselvorming gaat samentrekken bij ruwe protheses kleiner dan bij gladde protheses. Om deze reden worden gladde prothese vaak onder de borstspier geplaatst. Hierdoor wordt de kans op samentrekken van het kapsel tot een derde terug gebracht. Voor protheses met een ruw oppervlak maakt dit niets uit. Deze worden dan over het algemeen gewoon boven de borstspier ingebracht bij een borstvergroting.

Voorkomen van samentrekken van overmatig kapsel na de borstvergroting

Om overmatig kapselvorming te voorkomen en ook soepel te houden dienen vrouwen na een borstvergroting met gladde protheses de protheses te masseren. Di t helpt de kapselvorming af te remmen. Als u ruwwandige implantaten heeft moet u dit de eerste weken juist niet doen. U dient uw implantaten de eerste weken met rust te laten zodat ze mooi ingekapseld worden en de prothese goed gehecht kan worden aan de lichaamsdelen die daar allemaal om heen zitten. Immers de kans op samentrekken bij ruwe wanden is minder groot. Na enkele weken kunt u ook de ruwe prothese gaan masseren om verdere overmatige kapselvorming te verminderen.

Meerdere factoren bepalen kans op inkrimpen kapselweefsel

Het samentrekken van het kapsel treed over het algemeen binnen drie maanden maar uiterlijk binnen een jaar op. Als u na een jaar nog geen last heeft gekregen van het samentrekken van het kapsel dan zal dat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Ook kan het gebeuren dat het samentrekken maar aan één van uw borsten gebeurt. Het gevolg kan zijn dat uw linker en rechterborst enigszins anders aanvoelen. De kans op het samentrekken van het kapsel wordt ook vergroot door dat er bloedinkjes hebben opgetreden tijdens of nabloedingen na de operatie. De oneffenheden en poriën van de wand van de prothese wordt dan gevuld met bloedstolsel waardoor de want glad wordt en het kapsel in dezelfde richting opgroeit waardoor de kans op samentrekken wordt vergroot. Het krimpen van het kapselweefsel is echter niet schadelijk voor uw gezondheid en doet geen pijn.

Samentrekken kapsel vaak alleen in milde lichte vorm

Het verhaal van kapselvorming en verharding van uw borst en vervorming klinkt erg dramatisch maar in de praktijk valt dit reuze mee. Wellicht begon u zich al zorgen te maken over uw borstvergroting. Het samentrekken van het kapsel of overmatige kapselvorming komt in verschillende stadia voor. Kapselvorming kan in een lichte milde variant voorkomen waar u er geen enkele hinder van ondervindt (stadium 1) tot een ernstige vorm waarbij uw borst hard wordt en vervormd (stadium 4). Wees gerust, in de praktijk gaat het meestal om stadium 1 en heeft u er bijna geen last van. De kans is klein dat u in een ander stadium terecht komt. En dan zijn er ook nog eens (kleine) chirurgische ingrepen mogelijk om het samentrekken op te heffen. Hiertoe past uw plastisch chirurg capsulotomie toe. Dit is het maken van verschillende kleine insneden in het kapsel waardoor de druk ervan af gaat en uw implantaat weer de ruimte krijgt. Hiermee zijn over het algemeen alle problemen de wereld uit. Het is uiterst zeldzaam als het hele kapsel verwijderd moet worden. Een capsulectomie zoals dat heeft is een operatie die wat meer inspanning vergt maar gelukkig niet zo vaak voorkomt. Het samentrekken van uw kapsel zal over het algemeen in milde vorm voorkomen waarbij u geen hinder zal ondervinden.

Laat u door uw plastisch cosmetisch chirurg van te voren alles goed uitleggen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wil hier even bij meegeven dat

na een infectie of bloeding (tijdens of net na de operatie) de kans op kapselcontractie groter wordt .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Mols1234

Ik vind het dus vreemd dat ik bij sommigen lees dat ze hun borsten moeten masseren, terwijl ze ruwwandige protheses hebben!

En ik moet er tot op de dag van vandaag zelf niet aan denken om ze te masseren.

Zelfs nu ik alles weer zelf zonder pijn doe na 5 lange weken!

Ze staan er en that's it. Zal blij zijn als ze zin hebben om te gaan hangen en bewegen.

nou ja, zoiets dan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ik71

Thanx Mols!

Dus jij hebt ook niet gemasseerd? Ik zou ook niet weten hoe ik dit moet doen....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Mols1234

Nee, ik heb zeker niet gemasseerd.

Mij is verteld dat je ruwwandige protheses juist niet moet masseren, zeker de eerste 6 weken, om de kapselvorming zo min mogelijk te houden.

Daarna mag dat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep , dat is zo .

Je moet je dat voorstellen als klitteband : die kun je ook enkel vastzetten op een ruw oppervlak

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ik71

Okay, thanx!

Dan hoef ik de pc in ieder geval niet te bellen.

Ik moet er eigenlijk ook nog niet aan denken.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

De plastisch chirurgen verschillen zelf nogal eens van mening over al dan niet masseren. De mijne zegt vooral niet te masseren tijdens de periode van inkapseling (minimum 6 weken) als je geruwde protheses hebt. Nadien mag het wel en zou het zelfs goed kunnen zijn om het kapsel soepel te houden. Veiligheidshalve raadt hij aan om pas na drie maanden te beginnen met masseren.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Mae.

Ik denk dat je onze pc bedoelt, dr Visser.

De zuster zei namelijk dat we onze borsten moeten masseren. Maar ze bedoelt dus niet, masseren op de manier van gladde protheses.

Ze legde uit, dat je vanaf je borstbeen je vingers moet bewegen richting je oksels, boven en onderlangs, om de luchtbelletjes weg te werken.

Dus we moeten niet in de prothese/borsten gaan knijpen ofzo hoor (zoals k op youtube zag met gladwandige..)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Mols1234

Kijk dat heldert een boel op!!

Dat klinkt ook heel anders!

Ik heb namelijk zelf bij beide bv's geen luchtbelletjes gehad en ook nagenoeg geen zwelling, zoals je op de foto's wel kunt zien.

Vandaar dat ik echt niet begreep dat het ook voor een ander doeleinde gebruikt kan worden.

Bedankt Mae.

Groetjes

Mols1234

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Carola

hey meiden.. ik heb inderdaad hetzelfde meegekregen als Mae..

gewoon om het vocht en luchtbelletjes af te voeren via de oksel...

Groetjes!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this