Jump to content

Blunders van artsen voortaan openbaar


Recommended Posts

Medische fouten van artsen en verpleegkundigen verdwenen tot nu toe vaak in de doofpot. Dat gaat veranderen. Vanaf 1 juli 2012 kunnen patiënten namelijk zien of zorgverleners wel eens bestraft zijn voor medische missers.

In het 'BIG-register' komt voortaan te staan welke fouten zorgverleners maakten en wat voor straf ze daarvoor kregen. Dat kan variëren van een boete of een berisping tot een schorsing of zelfs een beroepsverbod dat is opgelegd door het Medisch Tuchtcollege.

Artsen en andere zorgverleners die een waarschuwing van de tuchtrechter krijgen - de lichtste strafmaatregel - krijgen daarvan geen aantekening in het register. In het BIG-register staat informatie over ruim 400 duizend zorgverleners die in Nederland werken.

Niet meer nietsvermoedend naar arts

Tot nu toe kon je als patiënt nietsvermoedend bij een zorgverlener terecht komen terwijl die al blunders op zijn naam had staan. Uitspraken van het tuchtcollege werden alleen volledig geanonimiseerd gepubliceerd. Volgens de Nederlandse Patiëntenfederatie NPCF is het de hoogste tijd dat alle fouten openbaar worden. "Dat is goed voor het vertrouwen tussen artsen en patiënten. De patiënt kan nu zelf kiezen of hij wel of niet naar iemand toegaat die fouten heeft gemaakt", zegt NPCF-voorzitter Wilna Wind.

Artsen tegen openbaarmaking

Artsen zijn altijd fel tegenstander geweest van openbaarmaking. Nu het zover is, zegt artsenorganisatie KNMG zich erbij neer te leggen. Voor camera wil de KNMG z'n standpunt niet toelichten. De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN vreest dat zorgverleners die een keer de fout een levenslang stempel krijgen.

Voorzitter Helma Zijlstra: "Laat helder zijn, wij zijn voor transparantie en elke fout is er één teveel. Maar als je een fout maakt, ben je nog niet meteen een slechte verpleegkundige. Het gevaar bestaat dat als niet precies duidelijk is wat de fout is, dat iemand dit de rest van z'n carrière meedraagt."

Blunderende chirurg

Tegen RTL Nieuws vertelt Wieneke van den Berg hoe zij terecht kwam bij de omstreden plastisch chirurg Rock G. van de Haagse City Kliniek. Hij had al een waarschuwing en een schorsing op zijn naam staan, maar geen patiënt die dat wist. Inmiddels hebben meer dan honderd vrouwen een klacht over mislukte borstoperaties G. ingediend en heeft hij in Nederland een beroepsverbod gekregen.

Zo zie je of een zorgverlener geschorst is:
  • Ga naar bigregister.nl
  • Ga naar 'Zoek in het BIG-register' (rechterkant webpagina)
  • Tik de naam van de zorgverlener in
  • Kies eventueel het specialisme van de zorgverlener
  • Klik op de naam van de zorgverlener
  • Bij het veld 'Beperking' is te lezen of het Medisch Tuchtcollege ooit een boete, berisping, schorsing of doorhaling heeft opgelegd
  • Schorsingen en doorhalingen worden al langer gepubliceerd. Nieuw is dat er per 1 juli 2012 een samenvatting van de tuchtuitspraak in het BIG-register staat.
  • Boetes en berispingen zijn pas terug te vinden vanaf 1 juli 2012. Bij zorgverleners die voor die datum zo'n strafmaatregel kregen, staat geen aantekening.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.