Ga naar inhoud

Pil nog betrouwbaar na narcose?


Aanbevolen berichten

Nope!! Niet meer betrouwbaar de eerste maand ná de narcose.

Vaak zit er ook antibiotica bij de narcose, of krijg je een antibioticakuur achteraf mee. Ook een reden waardoor de pil minder kan werken.

De adviezen zijn hier soms wisselend in, maar in principe geven anesthesistologen het advies dat het niet betrouwbaar is.

Dus bij twijfel : Niet oversteken ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

ohh lizette....

meestal staat het op de bijlsuiter van de antibiotica of zo iets dergelijks al je dat gehad hebt.

Ikzelf werd ooit na een operatie gewaarschuwd dat de pil niet meer werkte..

@ neophytje.... ik neem aan dat je het "hormoon" spriraaltje bedoeld.? Het hormoon is bedoeld om de menstruatie te verminderen / stoppen. Verder is de werking ervan nog goed.

wellicht toch handig om de eerste maand na een operatie toch een extra voorzorgsmaatregel te nemen.

Ben benieuwd of ik er morgen iets van zou horen. heb wel opgeschreven bij medicatie die ik gebruik dat ik gebruik maak van het mirena spiraal....

Link naar reactie
Delen op andere sites

je zou ook even je huisarts kunnen bellen?!

die weet het vast wel...

als hij zegt dat het zo goed is??!

en anders idd de morning after pil... maar als ik jou was zou ik toch ff de huisarts bellen.

ik meen dat de morning after pil binnen 72 uur (binnen 3 dagen) na de "daad" ingenomen dient te worden... maar zeker weten doe ik het niet... staat me in ieder geval wel bij....

Link naar reactie
Delen op andere sites

net even contact opgenomen met de kliniek, en die kunnen mij verzekeren dat de pil gewoon nog werkt na de narcose. tenzij ik de dagen na de operatie overgegeven of erg diaree gehad heb. dit heb ik beide niet, alleen het is wel nogal tegenstrijdig in wat ik lees hier en op internet..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi hoi

Ik heb dat even opgezocht, omdat ik dacht dat ik laatst ergens gelezen had dat er geen wisselwerking is tussen de pil en antibioticum!

Hieronder plak ik even de tekst van het artikel:

De pil en antibiotica

Belangrijk nieuws voor onze voorlichters!

Wij hebben altijd voorgelicht dat er een wisselwerking is tussen bepaalde antibiotica en de pil, waardoor de pil onveilig wordt en aanvullende maatregelen gebruikt moeten worden. Dit was echter niet gebaseerd op goed onderzoek, maar op enkele beschreven gevallen. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat de meest gebruikte antibiotica geen wisselwerking hebben met de pil! Twee zeer zelden gebruikte antibiotica vormen hierop een uitzondering: rifampicine en rifabutine. Deze antibiotica worden enkel in zeer specialistische gevallen gebruikt en hier hoeven wij daarom geen rekening mee te houden. Bij de standaard antibiotica voor bijvoorbeeld blaasontsteking of bij een longontsteking dus geen zorgen meer! Dit is gebleken uit onderzoek waarbij concentraties van de pil in het bloed zijn vergeleken bij antibioticagebruik en zonder antibioticagebruik. Daarnaast hebben ze ook gekeken naar de zwangerschapscijfers in beide groepen en ook deze zijn niet verschillend.

Wat betekent dit voor ons:

Heel duidelijk: bij het gebruik van antibiotica hoeven geen aanvullende voorbehoedsmiddelen zoals het condoom meer gebruikt te worden. Ons advies zal dus voortaan zijn dat bij gebruik van antibiotica, de pil gewoon veilig blijft! Enkel bij heftige diarree of braken kan de pil onveilig worden, dat verandert niet.

De Nederlandse Huisartsen Genootschap zal deze regels vanaf 1 januari 2012 opnemen in hun adviezen. In de bijsluiter van de pil blijft deze interactie helaas wel staan en ook is te verwachten dat er zeker nog huisartsen zullen zijn die niet up to date zijn. Let hier dus op bij het geven van advies!

Bron: http://www.medicalfacts.nl/2011/12/08/de-pil-met-antibiotica-geen-interactiesignaal-meer/

http://nhg.artsennet.nl/actueel/Nieuwsartikel/De-pil-en-antibiotica-geen-signaal-meer-over-interactie.htm

Dit is dus gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

De antibiotica die genoemd worden in dit artikel als wel invloed hebbende op de pil, zijn Rifampicine en rifabutine. Deze antibiotica worden uitsluitend gebruikt bij Lepra, Tuberculose en meningokokkeninfectie. Dus niet voor normale operatie-doeleinden!!

Mocht je door het gebruik van de antibioticum hebben moeten overgeven of diarree gehad hebben, DAN is de pil niet meer betrouwbaar, maar dat heeft dan niet met het antibioticum te maken, maar met dat het lichaam de pil niet goed in het lichaam heeft kunnen opnemen!

Hopelijk zijn jullie hierdoor wat gerust gesteld en hoeven jullie nu niet allemaal aan de morning-after pil ;)

xx BB

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat betekent dit voor ons:

Heel duidelijk: bij het gebruik van antibiotica hoeven geen aanvullende voorbehoedsmiddelen zoals het condoom meer gebruikt te worden. Ons advies zal dus voortaan zijn dat bij gebruik van antibiotica, de pil gewoon veilig blijft! Enkel bij heftige diarree of braken kan de pil onveilig worden, dat verandert niet.

:35: :35: Toppie BB!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onzin!!!! Alleen als je volledige ab kuur krijgt is de pil minder betrouwbaar. Als je per operatief een gift krijgt is er niks aan de hand. Als je veel braakt door de narcose moet je wel uitkijken

Bbc, lijkt erop dat je niet het hele topic gelezen hebt :lol:

Het antwoord staat er al in, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

Ook al krijg je een volledige ab-kuur, dan is de pil betrouwbaar, behalve als je de twee genoemde soorten krijgt ;)

groetjes BB :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.



×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookiesop uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.