Ga naar inhoud

Na het PIP-schandaal HLN


female41

Aanbevolen berichten

Er werd de voorbije dagen heel wat afgepend en getopict in kanten en fora over de PIP's.

Vandaag is er een artikel verschenen in HLN (B) met een interview met Dr. Blondeel (UZ-gent). Ik vind geen digitale versie van het artikel op de HLN-site dus zal ik onderstaand even de essentie van het artikel weergeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wonderchirurg Phillip Blondeel over de uitwassen van de plastische chirurgie:

PC Phillip Blondeel kwam deze week vooral in het nieuws dankzij de eerste gezichtstransplantatie in België. Maar hij is ook dé borstenautoriteit van Europa. Binnen de vereniging voor plastische chirurgie volgt hij het beruchte PIP-dossier op. Het valt hem op dat vooral bepaalde klinieken met een twijfelachtige repitatie de spotgoedkope implantaten gebruikten. "In sommige Brusselse centra is het snijden en wegwezen."

" Implantaten gaan ongeveer 10 jaar mee, dan moeten ze vervangen worden. Wie iets anders beweert liegt"

-Duidelijk zijn niet alle implantaten van even goede kwaliteit ?-

"Nee, dit was een extreem goedkoop implantaat -120 euro- dat via agressieve verkoopstechnieken an de man werd gebracht. Wie het belang van de patiënt centraal stelt, kijkt naar de reputatie van de firma, hoe lang hun product op de markt is, of ze meedoen aan studies, hoe ze omgaan met je opmerkingen... Maar er zijn helaas privéklinieken die liever zoveel mogelijk patiênten aantrekken tegen een zo laag mogelijke prijs. Tja, die implantaten waren goedgekeurd voor de Belgische markt, hé. in de grond valt hen niks te verwijten."

-Toch opvallend dat die PIPs bij ons in privéklinieken gebruikt werden door artsen die te pas en te onpas met onfrisse verhalen in het nieuws komen. De B&F kliniek van Rik Vercoutere in Maldegem met name.-

"Je mag niet alle privéklinieken over dezelfde kam scheren. In Klinieken waar de PC niet betrokken is in het commerciële gedeelte doen zich de meeste problemen voor. Daar zitten holdings en commerciële bedrijven achter, en die hebben andere motieven dan goede zorg bieden. De Mc-Donaldsen van de plastische chirurgie noem ik ze."

-Hoeveel van die McDonaldsen zijn er in ons land ?-

"Niet zo veel. Er zijn in ons land een handvol ketens actief die privéklinieken hebben, vooral in het Brusselse. Vaak heeft men na enkele weken al een BV. Terwijl dat in reguliere ziekenhuizen enkele maanden duurt. De kans op een impulsieve beslissing is dan veel kleiner. De filosofie van die McDonaldsen is: De PC vliegt in, opereert en vliegt meteen weer weg. Vaak gaat het om italiaanse artsen die slecht zijn opgeleid. Als de naam van de dokter niet op de website staat, mag er een belletje gaan rinkelen."

-Waarom Italiaanse artsen ?-

"In Italië is er geen numerus clausus, dus er worden massal veel PC opgeleid, en die gaan dan in groten getale naar het buitenland. Die mensen worden onderbetaald en -en dat is het allerbelangrijkste- er is geen betrokkenheid met de patiënt. Dat is nogthans de kern van de kwaliteitszorg. Maar daar is het: snijden en wegwezen. Ah ja, als ik geen band met u heb, zal het mij worst wezen dat u een bloeding krijgt. Ik zit al lang terug in mijn land."

-En dat kan zomaar ?-

"Nee, de orde der geneesheren verbiedt dat. Maar ze grijpt niet in zolang er geen klacht is."

-Hoe vaak ziet u zulke uitwassen? Dames die bij u belanden omdat er een charlatan aan het werk is geweest ?-

"Dit is hier natuurlijk een universitair ziekenhuis, dat krijgt automatisch de zwaardere gevallen. Maar het gebeurd toch één a twee keer per maand. Soms is de ingreep in het buitenland gebeurd, via medisch toerisme. Vrouwen die zich lieten opereren in Tunesië, Turkije of Thailand. We zien hier boezems die ginds onherroepelijk verminkt zijn."

-Als u een BV doet, is dat dan onder volledige narcose ?-

"Ja, bij een Bv is steeds een opgeleide anesthesist aanwezig."

-Waarom moet dat dan niet in een privékliniek ?-

"Omdat in België alles mag. Wie een diploma van arts heeft mag werkelijk alle gezondheidszorgen toepassen. Je krijgt carte blanche, een specialisme is handig, maar zeker niet verplicht. Voor de wet mag een gynecoloog hartchirurgie doen, een neuroloog mag een knie steken enz..."

-Dus mag een PC zelf de anesthesie in zijn privékliniek 'regelen' -

"Ja, in bepaalde klinieken dienen verpleegkundigen op commando van de PC verdovende middelen toe om de kost van een anesthesist uit te sparen. Dat heb ik met mijn eigen ogen gezien."

-Hoeveel BV gebeuren er jaarlijks in ons land ?-

"Dat weten we dus niet. Er is geen register en dat is een groot probleem nu met die PIP affaire. Maar ik schat enkele duizenden, in alle klinieken -privé en regulier- samen."

-Zorgnet Vlaanderen becijferde in 2009 dat er zo'n 60 privéklinieken in Vlaanderen en Brussel zijn. Toch krijgen die geen inspecties over de vloer.-

"Bij grove schendingen -als ze niet steriel werken- treedt men wel op, hoor. Maar er is simpelweg geen wet op de privéklinieken. De regels zij enorm streng voor gewone ziekenhuizen, maar voor privéklinieken zijn die onbestaande. Er ligt nu een wetsvoorstel klaar dat die lacune moet opvullen. In een ruimte waar je mensen opensnijdt, moet je echt wel volgens het boekje werken."

-Een eerder deel van de wet, het verbod op publiciteit is al goedgekeurd. Toch zie je nog borstenreclame op websites.-

"Het is al veer minder. De grote overtreder blijft GROUPON. Het bedrijf neemt de verantwoordelijkheid en de PC die adverteert is daardoor beschermd. We hadden et die maatregel vooral een mentaliteitswijziging voor ogen. Dat er terug met meer respect voor de patiënten wordt gewerkt."

-Een moeilijke oefening als je ziet dat een arts als Rik Vercoutere, die in Nederland tegen de lamp liep, in Vlaanderen zomaar kon herbeginnen;-

"Ik ken collega Vercoutere niet, maar ik weet wel dat hij een thoraxchirurg is. Met het wetsvoorstel zouden die in de toekomst geen borstvergrotingen meer mogen doen. Op papier telt ons land 200 gediplomeerde PC's. Maar nog een 500-tal artsen waagt zich aan plastische ingrepen. De titel'Plastisch chirurg' is beschermd, maar de praktijk niet. Het probleem is dat veel mensen denken dat je in de plastische chirurgie op een heel snelle manier veel poen schept. Maar wij verdienen bijlange niet zoveel als een CEO met en dikke ontslagpremie."

-Men denkt anders van wel.-

"Dat imago zal wel passen bij een handvol chirurgen. Maar ik ben hier bvb ambtenaar. Een groot deel van mijn inkomsten gaat naar het ziekenhuis. Daar staat tegenover dat ik hier dingen kan doen die elders niet mogelijk zijn. En ik werk nog in een privékliniek in Zwitserland."

-U vliegt er toch niet heen ,"

"Ik rij en blijf een hele week bij mijn patiënten."

-Als je het niet breed hebt en je wil toch echt een BV, dan niet naar Zwitserland reizen. Dan moet je naar één van die McDonaldsklinieken ?-

"Toch zijn het niet de superrijken die langskomen voor een borstcorrectie. Ik zie verpleegsters, arbeiders, moeders die na een zwangerschap weer verlangen naar een vollere boezem. Ze hebben 20 maanden lang 200 euro aan de kant gezet om die BV te betalen. Ze worden hier ook niet in een Rolls-Royce voor de deur afgezet door hun chauffeur."

-De prijzen voor die vrgrotingen variëren enorm ?-

"Ze schommelen tussen de 2000 en 6000 euro. Maar de kans op problemen bij de goedkope operaties is veel groter. Een degelijk implantaat kost tussen de 500 en 600 euro en je hebt er meestal 2 nodig. Dan is al 1200 euro op. Dan moet u mij eens vertellen hoe je een degelijke zorg betaald met nog 800 euro? Anesthesist, PC, nazorg, verpleging...

Kwalitatieve zorg wil ook zeggen dat als je in shock gaat, de ansthesist kan ingrijpen."

-Betalen voor veiligheid dus.-

"Precies, ik leer je in 1à minuten hoe je een liposuctie moet doen. Dat is poepsimpel, maar als er iemand op je tafel een massieve bloeding doet, of in shock gaat of ademhalingsstoringen krijgt kan jij die niet reanimeren. Denk maar aan de Tiense- en Ieperse huisartsen bij wie enkele jaren geleden vrouwen stierven tijdens een liposuctie. En dat gebeurd nog, liposucties ergens achteraan op de keukentafel in één of andere praktijk. Daar ben ik zeker van. Wie maar 300 euro vraagt voor die ingreep trekt volk. Veel volk. maar elke dode is en blijft er één te veel.

EINDE INTERVIEW

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gearchiveerd

Dit topic is nu gearchiveerd en gesloten voor verdere reacties.



×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookiesop uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.