Jump to content

patienten blind na fouten nederlandse chirurg


butterfly

Recommended Posts

'Patiënten blind na fouten Nederlandse chirurg'

LAGOA (PORTUGAL) -

De Nederlandse chirurg Franz V., eigenaar van de privékliniek I-QMed in de Portugese Algarve en de kliniek Eyeqvision in Amstelveen, zou volgens Portugese media naar Nederland zijn gevlucht nadat er vier patiënten door zijn toedoen waarschijnlijk blijvend blind blijven. De kliniek in Lagoa is inmiddels gesloten door de autoriteiten in Portugal.

De vier slachtoffers zouden volgens verschillende Portugese kranten op 20 juli onder het mes zijn gegaan voor een oog-operatie waarbij de chrirurg een speciale laser-techniek toepaste. Het gaat om twee mannen en twee vrouwen uit Brazilië en Groot-Brittannië waarbij een nieuwe lens in het oog werd ingebracht.

Enkele liep het echter helemaal mis. Op 22 juli moest een 35-jarig slachtoffer uit Brazilië in allerlijl naar het ziekenhuis met een ernstige ontsteking aan haar oog. Drie dagen later kwamen de drie andere slachtoffers met dezelfde klachten in het ziekenhuis terecht.

De toestand van hun ogen was zo ernstig, dat ze moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis in Lissabon. Daar zouden zij de schokkende diagnose te horen hebben gekregen: de vier blijven wellicht de rest van hun leven blind. De Portugese inspectie stelde daarop een officieel onderzoek in. Niet veel later werd de privékliniek in Lagoa gesloten. Op dat moment zou de arts al vertrokken zijn naar Nederland.

Een kijkje op de Engelstalige website van I-QMed maakt duidelijk dat de laseroperatie nog altijd uitvoerig wordt aangeprezen - net als Versteeg, die dertig jaar ervaring heeft als chirurg. I-QMed richt zich op toeristen, die voor de ingreep 595 euro per oog betalen, en sluit zelfs deals met hotels in de Algarve. Op de Portugese site staat een persbericht over de vier getroffen patiënten, waarin excuses worden gemaakt aan de slachtoffers en hun families.

Hoewel de arts in Nederland is, zou hij wel mee werken aan het onderzoek. V. is ook eigenaar van de Amstelveense oogkliniek Eyeqvision. De man kwam in 2004 al in het nieuws toen veertien mensen het slachtoffer werden van fout afgestelde apparatuur van V. De oogarts zei destijds dat hem niets te verwijten viel.

Link to comment
Share on other sites×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.