Ga naar inhoud

Chloe09

Leden
  • Aantal items

    37
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Chloe09

  1. Hallo allemaal,

    Omdat asymmetrie vaak voorkomt, en o.a. ook geregeld word verholpen met diverse typen borstliften heb ik hieronder wat info verzameld over dit onderwerp. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

    Groetjes, Chloe

    Asymmetrie

    90 % van de vrouwen heeft een lichte of uitgesproken asymmetrie van de borsten. Bij lichte asymmetrie die weinig opvallend is, is het het beste om deze gewoon te laten bestaan. Lichte asymmetrie die men wel wil corrigeren kan gebeuren door verplaatsing van de plooi onder de borst. Men kan immers de borst met de hoogste tepelpositie naar beneden trekken via het litteken onderaan de plooi. Hierbij hoeft het litteken niet groter gemaakt te worden.

    Deze correctie vraagt geen extra littekens en is achteraf dan ook onzichtbaar. Bij zware asymmetrie is het soms noodzakelijk om de tepel te verplaatsen. Dan komt uiteraard wel een litteken rond het tepelhof te liggen.

    Ook volumeverschil kan aangepast worden door het plaatsen van protheses met een verschillend volume.

    Belangrijk bij de correctie van borstasymmetrie is dat de chirurg het verschil goed opmeet in rechtopstaande positie en op basis van de metingen een behandelplan opstelt. Hierbij is het bepalen van de positie van de nieuwe plooi onder de borst alsmede de dimensies van de implantaten zeer belangrijk.

    Bron: http://www.mediclini...vergroting.html

    Borstasymmetrie (ongelijke borsten)

    Bij borstasymmetrie bestaat er een verschil tussen beide borsten, in grootte en/of in vorm. Sommigen zeggen: “Nature loves asymmetry in everything”. Er schuilt waarheid in deze woorden, want de meeste lichaamskenmerken die in paren voorkomen, zullen verschillend zijn; kijk maar naar de oren, ogen etc…

    Hetzelfde geldt ook voor borsten. Elke vrouw heeft twee verschillende borsten maar de asymmetrie kan zo groot zijn dat dit leidt tot psychologische problemen. Gelukkig bestaan er in de plastische chirurgie meerdere technieken om de asymmetrie minder groot te maken. Maar twee identiek dezelfde borsten creëren, gaat nooit. Er zal steeds gepoogd worden om de vorm en de cup (in de bh) gelijkaardig te maken, maar een verschil zal er altijd blijven. En hoe groter het verschil vóór de correctieve ingreep, hoe groter de kans op een (kleinere) postoperatieve asymmetrie.

    Er zijn verschillende soorten borstasymmetrie...

    Er wordt gesproken van een borstasymmetrie, wanneer er een verschil is in het uitzicht van beide borsten. De twee belangrijkste elementen die invloed hebben op het uitzicht van een borst zijn de grootte en de vorm.

    Zoals voordien al vermeld, moet niet elke asymmetrie gecorrigeerd worden. Over het algemeen wordt gesteld dat een vrouw pas een goede kandidate is om een asymmetrie in grootte te laten corrigeren wanneer het verschil tussen beide borsten groter is dan één cupmaat. Ook als er een merkbare asymmetrie is in de vorm van beide borsten, kan een operatieve ingreep besproken worden.

    Wanneer aan geen enkele van de bovenstaande criteria voldaan is, en een asymmetrie in grootte en/of vorm leidt tot psychologische problemen bij de jonge vrouw, dan kan dit toch een indicatie zijn voor een ingreep. Niet altijd echter, want in sommige gevallen is het zinvol om de patiënte eerst te verwijzen naar de psychiater om na te gaan of er een psychiatrische pathologie meespeelt.

    Welke de beste procedure is voor een specifieke afwijking, hangt af van verschillende factoren. Het ligt voor de hand dat, indien er slechts aan één borst een correctie moet uitgevoerd worden, dit een beter resultaat geeft. Indien beide borsten een heelkundige correctie vereisen, zijn de resultaten minder goed. Elke borst vraagt immers een aangepaste heelkundige benadering.

    Oorzaken en mogelijke behandelingen ten gevolge van een verschil in grootte

    A./ Over het algemeen wordt verondersteld dat verschillen in borstgrootte te wijten zijn aan genetische (aangeboren) factoren of gebeurtenissen waardoor pare organen als de borsten beïnvloed worden. De groei van de borsten wordt geregeld tijdens de puberteit door oestrogenen. Ongeveer een tweetal jaar na de eerste menstruatie zullen de borsten beginnen te groeien en dit gedurende 2 tot 4 jaar. Tijdens die periode kan er een verschil ontstaan in grootte. Het kan zijn dat dit zichzelf nog corrigeert in de volgende jaren. Wanneer eenmaal de leeftijd van ongeveer 20 jaar bereikt is of er is een periode geweest van 6 jaar borstgroei, is het weinig waarschijnlijk dat er nog verandering zal optreden. Enkel een eventuele zwangerschap en de menopauze hebben nog een invloed op de grootte en vorm van de borsten, maar deze veranderingen zijn meestal vrij symmetrisch.

    De meest voorkomende aangeboren afwijkingen die een verschil in grootte veroorzaken, zijn de onderontwikkeling (hypoplasie) of de overontwikkeling (hypertrofie) van het borstklierweefsel aan één zijde. De heelkundige technieken om dit te corrigeren werden reeds uitvoerig besproken in
    (borstvergroting, tekening 1) en
    (borstverkleining, tekening 2).

    tekening1.png

    Tek. 1: Borstvergroting: onder de klier (links), onder de grote borstspier (rechts)

    tekening2.jpg

    Tek. 2: Borstverkleining (tekeningen uit Adam®)

    De beste resultaten worden verkregen wanneer de te grote borst verkleind wordt naar de grootte van de andere borst. Hierdoor worden de implantatie van een prothese en al zijn mogelijke complicaties vermeden. Indien één borst veel kleiner is dan de andere borst die een normale cupmaat heeft, kan dit verholpen worden met behulp van een borstprothese. In sommige gevallen echter, moet er zowel een verkleining gebeuren aan één zijde, als een vergroting aan de andere zijde. Meestal wordt er gewacht tot een leeftijd waarop de borsten ‘volgroeid’ zijn. Dit kan al, afhankelijk van de patiënte en de psychologische impact ervan op deze patiënte, vanaf een leeftijd van 17 à 18 jaar. Bij meer ingewikkelde gevallen zijn er meestal meerdere ingrepen nodig om een symmetrisch resultaat te verkrijgen. In sommige gevallen neemt dit dan ook 6 maanden tot één jaar in beslag.

    Een minder voorkomende, doch ernstige aangeboren afwijking is het
    Poland Syndroom
    . Dit syndroom bestaat meestal uit de onderontwikkeling van een borst en de onderliggende grote borstspier, en kan samengaan met abnormaliteiten ter hoogte van de hand aan dezelfde zijde. Deze afwijking kan zowel bij jongens als bij meisjes bestaan. Waar het bij jongens voornamelijk een ‘vorm’-probleem is, kan de vaak bijhorende onderontwikkeling van het borstklierweefsel bij meisjes zorgen voor ernstige asymmetrie. In deze gevallen moet er vaak een reconstructie uitgevoerd worden in 2 tijden. In een eerste tijd wordt bijkomend weefsel van de rug overgebracht naar de borstregio (Tek. 3 a ) en wordt een opblaasbare prothese (expander) geplaatst. Deze wordt langzaamaan opgevuld, en bij het bereiken van een volume vergelijkbaar aan het volume van de ‘normale’ borst, wordt in een tweede tijd de opblaasbare prothese vervangen door een definitieve prothese (zie ook Borstreconstructie,
    pag.15 + Tek. 3
    B)
    .

    tekening3a.png

    Tek. 3 a: In een eerste tijd wordt bijkomend weefsel van de rug (links) overgebracht naar de borstregio (rechts). “Plastic Surgery” volume 6, Mathes, Saunders Elsevier 2006

    tekening3b.png

    Tek. 3 b: Na het opvullen van de expander, wordt deze vervangen door een definitieve prothese

    Wanneer deze ingreep gepland moet worden, hangt af van het type van patiënte, de graad van afwijking en de psychologische weerslag. Vaak kan de eerste ingreep (het overbrengen van de spier met het plaatsen van de expander) al gepland worden tijdens de puberteit.

    B./ Wanneer echter om op het even welk moment, op korte termijn een verschil in grootte wordt opgemerkt, moet allereerst nagegaan worden of dit niet veroorzaakt wordt door een zwelling die de ene borst groter maakt dan de andere. Indien dit gevoeld of via radiografie aangetoond kan worden, consulteert de patiënte best haar huisarts of gynaecoloog voor verder onderzoek. De behandeling van de gevonden zwelling zal sterk afhangen van de correcte diagnose.

    C./ Tot slot is het belangrijk om weten dat elke infectie, trauma (bv brandwonden) of heelkunde nabij een zich ontwikkelende borst bij een kind, kan resulteren in een onderontwikkeling van die borst. Ook hier zal de behandeling sterk afhangen van de oorzaak en de graad van ernst van de afwijking.

    Oorzaken en mogelijke behandelingen ten gevolge van een verschil in vorm

    Het is een feit dat een verschillende borstgrootte ook een verschillende borstvorm met zich meebrengt. Er bestaan echter andere aangeboren afwijkingen die de vorm van de borst(en) bepalen, zoals een tubereuze borstafwijking. Hierbij heeft de borst de vorm van een ‘tube’ of ‘buis’. De basis van de borst (ter hoogte van de borstkast) is niet mooi rond, maar is onderontwikkeld in 1 of meerdere zones. De oorzaak ligt meestal in de aanwezigheid van een sterke bindweefselring die de radiale uitgroei van het borstklierweefsel beperkt in één of meerdere richtingen. Dit kan resulteren in de verminderde groei in het onderste mediale kwadrant (type I, meest voorkomend) of in ernstigere gevallen, in het uitpuilen (een herniatie) van het borstklierweefsel ter hoogte van de tepel en het tepelhof (type III) (Tek. 4).

    tekening4.png

    Tek. 4: Classificatie van tubereuze borsten volgens Grolleau (Plast Reconstr Surg. 1999;104:2040-8)

    De heelkundige behandeling hangt sterk af van het type van de afwijking. Bij een afwijking als type I, is het vaak voldoende om de bindweefselband door te nemen en een herverdeling van het klierweefsel uit te voeren (Tek. 5). Hierdoor wordt een ‘normalere’ vorm van borst verkregen, doch meestal met een kleiner volume dan de contralaterale borst. Deze kan tegelijkertijd verkleind worden. Op deze wijze kan er een betere symmetrie verkregen worden in de bh. Opnieuw moet vermeld worden, dat er postoperatief steeds een verschil zal blijven.

    tekening5.png

    Tek. 5: Herverdeling van het klierweefsel bij type I (Plast Reconstr Surg. 1999;104:2040-8)

    Voor de ernstigere afwijkingen (Type III), is er vaak zo weinig borstklierweefsel aanwezig dat er volume bijgevoegd moet worden. De bindweefselring wordt doorgenomen, en het aanwezige klierweefsel wordt herverdeeld, opgespannen en ‘bijgevuld’ met behulp van een prothese (anatomische gel-prothese). Ook het vergrote tepelhof wordt verkleind (Tek. 6). Soms is er nog een tussenstadium nodig waarbij eerst een expander de huid geleidelijk oprekt, alvorens een definitieve prothese wordt geplaatst. Hierdoor kunnen neveneffecten, als het ontstaan van striemen ter hoogte van de huid van de borst verminderd of vermeden worden.

    tekening6.png

    Tek. 6: Het vergrote tepelhof wordt verkleind (links). Een borstprothese wordt toegevoegd en borstklierweefsel wordt herverdeeld en naar de onderpool gebracht (midden). Dwarsdoorsnede met borstklierweefsel rondom de hele prothese (rechts). “Surgery of the breast” second edition, SL Spear, Lippincott Williams & Wilkins 2006

    Conclusie

    Borstasymmetrie is een vaak voorkomende klinische situatie die niet altijd heelkundig gecorrigeerd hoeft te worden. Elke vrouw heeft twee verschillende borsten, al is er een overgrote meerderheid die dit zelf nog niet opgemerkt heeft. Als het verschil tussen links en rechts zo groot wordt dat dit storend wordt voor de patiënte (psychologisch of het verschil in cupmaat en/of vorm), zijn heelkundige correcties mogelijk. Welk type van correctie voorgesteld kan worden, hangt af van de oorzaak van de asymmetrie. Congenitale vormafwijkingen als tubereuze borsten zijn vaak moeilijker te corrigeren, maar de correcties resulteren meestal in een grote tevredenheid bij de patiënten.

    Bron: http://www.zol.be/in.../ph.aspx?id=938

  2. He Ingrid,

    Leuk je reactie! Bij mij vallen de wonden/littekens ook relatief erg mee. Moet eerlijk zijn, was vooraf ook wel een beetje gespannen voor het resultaat. Maar wat je zegt: het is het een of het ander. Bij deze operatie(s) krijg je nu eenmaal littekens, zeker als de tepelstand (in grote mate) veranderd moet worden. Maar ik dacht maar zo: In een mooie BH of bikini ziet het er geweldig uit. In mijn geval ziet enkel mijn partner (dagelijks) de rest van het resultaat. Als wij daar samen mee kunnen leven is het goed!

    Groetjes, Chloe

  3. He piepke!

    Dat plaatje gaf even problemen, maar is nu opgelost. Hij staat erbij!

    Laatste punt van Anker snap ik niet geheel. Dit lijkt me best duidelijk bij de tekst ankerlift: ''De incisie wordt meestal gehecht in de vorm van een 'anker' rond het tepelhof, met een verticaal staartje richting borstplooi en in de plooi onder de borst.''

    Maar bedankt voor je opmerkzaamheid, 2 zien er altijd meer dan 1 natuurlijk! Nu kunnen er in iedergeval geen misverstanden door ontstaan!

    Groetjes, Chloe

  4. Incisieplaats Donut, Lolly en Anker Lift

    De Benelli Lift: donut incisie rondom het tepelhof

    breast_correction_01.gif

    Een op een "donut" lijkend stukje huid wordt rond het tepelhof verwijderd. Het omliggende weefsel wordt aan het tepelhof gehecht. Het litteken beperkt zich tot rond het tepelhof. De littekens hebben helaas, té vaak, de neiging om hypertrofisch (verbreed) te worden, waardoor een corrigerende Lollipop Procedure vereist is. Soms wordt een beetje meer huid boven het tepelhof verwijderd om een verhoogd liftend effect te krijgen na hechting.

    De Benelli-Lolly Lift

    breast_correction_02.gif

    Incisies rond tepelhof tot de borstplooi worden gemaakt om lichte verzakking (ptosis) van het tepelhof te verminderen. Deze techniek is bedoeld voor degenen die te veel verzak hebben voor de eenvoudige Benelli Lift, alleen en te weinig voor een volledige mastopexie – borstlift- incisie. De incisie wordt gehecht rond het tepelhof, met een verticaal staartje richting borstplooi.

    Borstverkleining - Borstlifting met tepelhofverkleining

    breast_correction_03.gif

    Overtollige huid, en soms ook borstweefsel, wordt verwijderd om een afzakkende borst te liften. De vorm van het tepelhof kan tijdens dezelfde operatieve sessie gecorrigeerd worden. De incisie wordt meestal gehecht in de vorm van een 'anker' rond het tepelhof, met een verticaal staartje richting borstplooi en in de plooi onder de borst.

    Bron: http://www.wellnessk...elhof-correctie

  5. Beste allemaal,

    Mede dankzij onze medeforumster Femmy die al een geweldig goede lijst met vragen had geplaatst bij de Borstvergroting algemene informatie, heb ik haar lijst hieronder aangevuld. Dit, zodat hij ook kan worden gebruikt bij een borstlift, eventueel met prothesen. Hoop dat het jullie helpt bij de zoektocht naar een goede PC!

    Groetjes, Chloe

    Vragenlijst consult Borstlift (eventueel met prothesen)

    Lift:

    • Waarom adviseert u in mijn geval een borstlift (eventueel met prothesen)? Kunt u hier uitleg over geven?

    • Hoe worden de incisies gezet en op welke plaats? (Bij tepellift: Litteken in donut, lolly of anker vorm)

    • Welke hechttechniek gebruikt u en met welk materiaal word dit gehecht?

    • Wat voor effect heeft dit op de littekenvorming in zowel positieve als eventueel negatieve zin?

    • Wat kan ik verwachten qua vorm van de nieuwe tepels/ borst? En m.b.t. symmetrie?

    • Wat betekend dit alles voor de genezing maar ook voor het resultaat op korte en lange termijn?

    • Welke specifieke complicaties kunnen voorkomen bij deze behandeling en wat is de kans hierop? (bijvoorbeeld: afsterven tepel, overgevoelig/ gevoelloosheid tepel, ontstekingen etc)

    • Wat is er mogelijk aan behandelingen als het niet goed geneest of een lelijk litteken word?

    • Hoelang blijft het effect van de borstlift behouden? Is over een aantal jaar een herhaaloperatie noodzakelijk? Zijn deze kosten voor mijn eigen rekening?

    Prothesen:

    • Waarom adviseert u in mijn geval het gebruik van een prothese in combinatie met een borstlift?

    • Naar welk merk implantaat gaat uw voorkeur uit? Waarom?

    • Welke vulling heeft het implantaat? (zoutoplossing, cohesieve gel etc?) Voor/ nadelen hiervan?

    • Krijg ik (fabrieksgarantie) op de prothesen? Zo ja, hoelang en onder welke voorwaarden?

    • Welk type prothese is in mijn situatie het meest geschikt? Ronde of anatomische vorm?

    • Wat voor effect heeft dit verschil op het resultaat?

    • Als uw voorkeur uitgaat naar ronde implantaten, hoe gaat u om met het vullingeffect aan de bovenkant van de borst? (low, medium, high of extra high profiel)

    • Geeft u de voorkeur aan plaatsing op/ achter de borstspier of duale plane? Waarom?

    • Vertel duidelijk aan de PC wat je mooi vind qua vorm/maat (cc’s) prothesen en wat absoluut niet!!

    • Zijn naar uw mening mijn wensen en verwachtingen realistisch en haalbaar? Waarom wel/niet?

    • Welke specifieke complicaties kunnen voorkomen bij deze behandeling en wat is de kans hierop? (bijvoorbeeld kapselvorming, afstoting, ontstekingen, slechte wondgenezing)

    • Wat is er mogelijk aan behandelingen bij deze complicaties?

    • Na hoeveel tijd moeten de implantaten vervangen worden? Zijn de kosten voor mijn eigen rekening?

    • Heeft de grootte van het implantaat effect op de borstvorm als ik ouder of zwanger word? Op welke manier?

    Voor de operatie:

    • Ga ik onder algehele narcose? Krijg ik vooraf nog een voorlichtings gesprek met de anesthesist?

    • Hoe lang van te voren moet ik nuchter zijn voor de operatie?

    • Moet ik voor de operatie stoppen met bepaald medicijngebruik? (tip: neem medicatielijst mee)

    • Krijg ik medicatie vóór de operatie? Zo ja, welke?

    • Moeten bepaalde sieraden/ piercings, make-up, nagellak etc af en uit voor de operatie?

    Na de operatie:

    • Moet ik een speciaal verband/ Bh’s dragen? Hoe lang? Dag en nacht?

    • Welk merk en of type sport BH adviseert u mij om aan te schaffen?

    • Krijg ik drains na de operatie? Hoe lang blijven deze gemiddeld zitten?

    • Hoeveel uur na de operatie mag ik naar huis? Moet ik een nacht blijven?

    • Krijg ik pijnstillers mee op recept? Zo ja welke?

    • Wanneer moet ik op controle komen en bij wie? (PC of verpleegkundige)

    • Moeten de hechtingen er dan uitgehaald worden?

    • Moet ik een crème op de littekens smeren? Vanaf wanneer en welk merk adviseert u?

    Leefregels:

    • Adviseert u hulp te regelen bij het wassen/aankleden en huishouden? Hoelang zal dit nodig zijn?

    • Hoeveel weken mag ik niet werken na de operatie? Welke werkzaamheden mag ik voor hoe lang niet of beperkt uitvoeren? (afhankelijk van jouw type werk)

    • Wanneer mag ik mijn armen weer optillen, autorijden, fietsen, boodschappen tassen en mijn kinderen optillen etc?

    • Wanneer mag ik weer sporten? Moet ik met een bepaalde opbouw rekening houden?

    • Wat kan ik zelf bijdragen aan een goede genezing en ‘’mooie’’ littekens? (extra vitamines, oefeningen, cremes etc)

    De kosten:

    • Hoeveel kost de behandeling (inclusief BTW)?

    • Wat is hierbij inbegrepen? (Denk bijvoorbeeld aan operatie, implantaten, overnachting etc)

    • Komen hier nog extra kosten bij? (Denk bijvoorbeeld aan (na)consultaties, verbandmaterialen, littekencrème/pleisters, sport BH etc)

    • Behandelingen en of operaties bij complicaties, moet ik die zelf betalen?

    • Kunt u een indicatie geven van de eventuele kosten die hiermee gemoeid gaan?

    Overige vragen:

    • Kunt u mij foto’s laten zien van uw resultaten? Eventueel: Reden waarom niet?

    • Worden er van mijn borsten voor en na foto´s gemaakt? Kan ik deze ook krijgen?

    • Zijn er wachttijden? Zo ja hoelang is de wachttijd?

    • Krijg ik de gegevens van het implantaat op papier? (catalogusnummer, lotnummer enz.)

    • Worden mijn gegevens en verslag van de operatie naar de huisarts gestuurd?

    • Bent u honderd procent zeker degene die de operatie gaat uitvoeren? (niet onverwacht een vervanger)

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookiesop uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.