Ga naar inhoud

joow

Leden
  • Aantal items

    60
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door joow

  1. anatomie_borst.gif

    'Mamma' is het Latijnse woord voor borst. Op de mammapoli maakt u kennis met de afdeling radiologie, de chirurg, de internist-oncoloog en de verpleegkundige. De mammapoli van het Waterlandziekenhuis is ingericht om vrouwen met borstafwijkingen tegemoet te komen. Met de mammapoli beogen wij de onzekere tijd te verkorten. Omdat u veel afspraken heeft bij huisarts, specialist, de verschillende onderzoeksafdelingen en verpleegkundige, zou er normaal gesproken veel tijd overheen gaan om alle afspraken na elkaar te plannen. Nu zijn de benodigde plaatsen voor u op drie verschillende dagen gereserveerd, zodat u snel door de verschillende disciplines gezien kunt worden.

    In de navolgende paragrafen wordt in chronologische volgorde weergegeven wat er voor de verschillende dagen in principeop de planning staat. Echter: elke afwijking en situatie is uniek. Het kan dus zo zijn dat uw behandelend arts vindt dat u van dit standaard traject af kunt wijken. Vraag hem gerust waarom dit bij u het geval is.

    Schrijf alle vragen die u heeft op voordat u naar het ziekenhuis gaat. Dit kan een hulpmiddel zijn om de informatie te krijgen die u wilt hebben. Het is absoluut niet vreemd om dit lijstje met vragen mee te nemen naar het ziekenhuis om tijdens het gesprek met de specialist of de verpleegkundige te kijken of u niet vergeten bent om bepaalde vragen te stellen.

    U gaat eerst naar een nurse practitioner en/of chirurg, die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van borstafwijkingen.

    Zij/hij vraagt, voor zo ver niet bekend, naar uw klachten, medische voorgeschiedenis, medicijngebruik en of er wel of geen (borst-)kanker in uw familie voorkomt. Vervolgens zal zij/hij uw borsten en regionale lymfklieren grondig onderzoeken. De hele borst wordt systematisch afgetast om te voelen of er oneffenheden of hobbels zitten. Bij borstkanker bestaat de kans dat kankercellen zich door het lichaam verspreiden via het bloed en/of de lymfe. Daarom wordt naar lymfeklieren in de oksel gevoeld.

    Hierna zal zij/hij met u bespreken welke vervolgonderzoeken er gedaan zullen worden. Meestal is dit een mammografie, echografie en een punctie; echter elke situatie is anders, dus het kan voorkomen dat de nurse practitioner in overleg met uw arts anders afspreekt.

    De afspraak voor deze vervolgonderzoeken is reeds voor u gemaakt, dit om de periode van onzekerheid zo kort mogelijk te houden. Aansluitend aan het bezoek aan de nurse practitoner en/of chirurg gaat u naar afdeling radiologie voor de vervolgonderzoeken.

    mammograaf%202.jpg

    Op de röntgenafdeling

    Eerst worden er röntgenfoto's gemaakt (mammografie) als dat nog niet is gebeurd.

    echo%20mamma%203.jpg

    Verder onderzoek

    Mocht het nodig zijn dan zal echografisch onderzoek (echografie) en/of microscopisch onderzoek door middel van een punctie plaatsvinden. Indien deze punctie met een dunne naald kan geschieden, is de uitslag na een dag bekend. Indien de punctie met een dikke naald plaats vindt, dan is de uitslag hiervan pas een week later bekend.

    De uitslag van het onderzoek

    De radioloog stuurt het weefsel dat verkregen is tijdens de punctie, naar de patholoog. Deze onderzoekt het weefsel nauwkeurig op eventuele afwijkingen. Dit onderzoek duurt enige dagen.

    Multidisciplinair overleg

    Daarna bespreekt de chirurg zijn bevindingen met de andere zorgverleners van het "mammateam", namelijk de radioloog, nurse practitioner, patholoog en internist oncoloog.

    Gezamenlijk wordt de diagnose besproken en het behandelplan vastgesteld. Bij een goedaardige aandoening in de borst wordt besloten of er nog aanvullende controles nodig zijn of dat de patiënt kan worden ontslagen. Soms wordt alsnog tot een stereotactische biopsie besloten.

    Dag 2 op de mammapoli Bij de chirurg

    U komt weer terug bij de chirurg. Hij/zij vertelt u de uitslag van de onderzoeken. Als het geen borstkanker is, bespreekt de chirurg met u wat er eventueel verder gaat gebeuren. Soms wordt volstaan met een regelmatige controle bij de specialist. In andere gevallen kan de chirurg besluiten dat het beter is het knobbeltje operatief te verwijderen. Daarnaast kan een behandeling met hormonen en/of andere geneesmiddelen nodig zijn.

    Mochten al deze onderzoeken geen duidelijke diagnose opleveren dan kan de chirurg u voorstellen eerst de knobbel te laten verwijderen voor verder onderzoek. Meestal gebeurt dit onder narcose. In alle andere gevallen wordt geen verdere behandeling uitgevoerd.

    Wordt borstkanker vastgesteld, dan gaat u verder in het traject dat voor u op de mammapoli uitgestippeld is. Er is dan in principe een operatieve behandeling nodig. De chirurg bespreekt de voorgestelde operatie en andere behandelingsmogelijkheden. In uitzonderlijke gevallen wordt liever gekozen voor eerst een behandeling met medicijnen en daarna een eventuele operatie. U krijgt de 'Behandelwijzer Borstkanker' uitgereikt.

    Meestal bestaat er de mogelijkheid om met de nurse practitioner de situatie nog eens door te spreken en aanvullende vragen te stellen. Ook is zij telefonisch bereikbaar indien u vragen heeft over de komende behandeling.

    U wordt op de opnamelijst geplaatst. U ontvangt in principe thuis bericht over de operatiedatum. Als u de operatie een paar dagen wilt uitstellen, omdat u nog van alles wilt regelen dan kunt u dat bespreken en wordt er een andere datum gekozen.

    Op dag 2 of dag 3 gaat u naar de internist-oncoloog. U gaat naar de internist-oncoloog omdat door de verbeterde behandelinzichten steeds meer patiënten naast de operatie een aanvullende behandeling met medicijnen krijgen. Om die reden is de behandeling van patiënten met borstkanker een gezamenlijke behandeling van chirurg en internist-oncoloog.

    De algemene brochure 'Wegwijzer opname' krijgt u van de afdeling opname.

    Dag 3 op de mammapoli Bij de nurse practitioner mammacare of de mammacare verpleegkundige

    Na uw gesprek met de internist-oncoloog staat een afspraak met de mammacare verpleegkundige of de gespecialiseerde oncologie verpleegkundige gepland. Deze verpleegkundigen hebben zich door middel van een specifieke opleiding gespecialiseerd in de zorg voor en begeleiding van vrouwen die te maken hebben met borstafwijkingen. Zij zullen het besprokene met uw specialist nog eens herhalen. Terwijl de chirurg het behandelvoorstel uitvoerig met u besproken heeft, gaat de nurse practitioner dieper in op de gevolgen die de behandeling(en) voor uw dagelijks functioneren hebben, op uw gezinssituatie, kinderen, werk, emoties, etc.. De nurse practitioner en de mammacare verpleegkundigen zullen u gedurende uw gehele behandelperiode begeleiden.

    De nurse practitioner neemt een uur de tijd voor u. Mocht u meer tijd nodig hebben om het een en ander te bespreken, dan kan op korte termijn een vervolgafspraak voor u gemaakt worden.

    Niet alleen u, maar ook uw naasten kunnen altijd contact opnemen met de mammacare verpleegkundige of gespecialiseerde oncologie verpleegkundige.

    Wanneer u contact zou willen maken met een lotgenote van de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) laat dit dan weten aan uw nurse practitioner.

    Als u niet op de mammapoli ingeboekt staat

    Het kan voorkomen dat u niet via de mammapoli gezien wordt. Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Ten eerste kan het zijn dat alle plaatsen op de mammapoli reeds bezet zijn. Het kan ook voorkomen dat uw huisarts het niet waarschijnlijk acht dat u borstkanker heeft en u daarom op een gewone poliplaats een afspraak voor u boekt. U krijgt dan uiteraard voor zo ver nodig toch dezelfde begeleiding als op de mammapoli. Terwijl de uitslag op de mammapoli vaak binnen drie dagen rond is, gaan er op de gewone poli vaak iets meer dagen overheen voor deze bekend is.

    Het is ook mogelijk dat uw huisarts alleen een mammogram heeft aangevraagd, maar dat de radioloog aanvullend onderzoek door de chirurg adviseert. Dan kan er alsnog een afspraak bij de nurse practitioner en/of chirurg gepland worden.

    Wat is de mammapoli?

    Dag 1 op de mammapoli Onderzoek door de nurse practitioner mammacare of de chirurg

    Bij de internist-oncoloog

  2. Wanneer naar de huisarts?

    Elke waarneembare verandering aan uw borsten moet door uw huisarts nader worden onderzocht.

    Wat wil de huisarts weten?

    Als u bij de huisarts komt omdat u een verandering aan uw borst(en) heeft gevoeld of gezien en u zich ongerust maakt, zal deze eerst het een en ander van u willen horen. Schrijf daarom op wat uw ongerustheid heeft gewekt, hoe lang de verandering al aanwezig is en of uw menstruatiecyclus van invloed is op de verandering. Ook zal uw huisarts, als dit nog niet bij hem of haar bekend is, willen weten of u borstvoeding heeft gegeven, of er in uw familie borstklachten voorkomen en of u bepaalde medicijnen, zoals de pil of hormonen tegen overgangsklachten, gebruikt.

    Welk onderzoek doet de huisarts?

    Het onderzoek bij de huisarts bestaat uit inspectie en palpatie. Dit betekent dat de arts na beantwoording van de vragen uw borsten zorgvuldig onderzoekt. De huisarts zal eerst kijken naar de contouren van de borsten om te kunnen zien of er opvallende verschillen tussen de linker- en de rechterborst te zien zijn. Hierna zal de huisarts voelen of er afwijkingen te voelen zijn in het borstweefsel. Ook zal hij de oksels en de hals bevoelen om na te gaan of er opgezette lymfeklieren zijn.

    Na dit onderzoek zal hij/zij de voorlopige conclusies met u bespreken. Het kan zijn dat de huisarts u voorstelt om een volgende menstruatie af te wachten om te bekijken of de afwijking intussen verdwijnt.

    Wanneer de huisarts tot de conclusie komt dat de verandering aan uw borst 'niets bijzonders' is, dan blijft natuurlijk de vraag over wat er wel aan de hand is. Misschien kan uw arts hierover meer vertellen. Bespreek ook of controle nodig is en zo ja, wanneer. Als uw huisarts niet precies kan zeggen wat voor aandoening u in de borst heeft, dan zal hij u voor verder onderzoek naar het ziekenhuis verwijzen.

    Neem uw eigen klachten serieus. U kent uw eigen lichaam het beste en kunt daardoor veranderingen het snelst opmerken.

    Verwijzen naar de specialist

    Als de huisarts op basis van zijn/haar onderzoek of van de gegevens van het aanvullend onderzoek een verdachte afwijking niet kan uitsluiten, dan zal de huisarts u doorverwijzen voor een mammografie (röntgenfoto van de borst) ofwel naar de chirurg (mammapoli) verwijzen. Soms is het nodig / gewenst om ook een echografie te maken voor een optimale beoordeling.

    Bron: http://heelmeester.nl/

  3. Veranderingen aan de borst Vooraf Borstafwijkingen bij vrouwen komen veel voor. Men kan een verandering aan de borst of een knobbeltje in de borst hebben gevoeld. Ook al zijn dit vaak tamelijk onschuldige afwijkingen, toch is het nodig om bij een verandering aan de borst uit te laten zoeken wat er aan de hand is. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie voor iedereen weer anders kan zijn. De ontdekking van een knobbel in de borst is voor veel vrouwen een onthutsende ervaring. Na de eerste schrik volgt de angst. Angst voor kanker, angst voor de mogelijke narigheid van onderzoek en behandeling. Zo'n reactie is heel normaal. We kunnen uw angst niet wegnemen, al is gelukkig het grootste deel van de knobbels goedaardig. Slechts in een minderheid van de gevallen hebben we met kwaadaardige gezwellen te maken. En zelfs als we te maken hebben met een kwaadaardig gezwel, komen tegenwoordig veel vrouwen de ziekte weer te boven, al is daarvoor een tamelijk ingrijpende behandeling nodig. Uit voorzorg is het noodzakelijk dat elke knobbel in de borst door een arts wordt onderzocht. In dit boekje willen we u in het kort wat algemene dingen vertellen over oorzaken die tot een knobbel in de borst kunnen leiden en over dat borstonderzoek. Vanzelfsprekend zult u de nodige informatie in de eerste plaats van uw arts krijgen, maar dit boekje kan daarbij een hulpmiddel zijn. De bouw van de borst

    anatomie_borst.gif

    Zelf borstonderzoek doen is niet gemakkelijk: hoe moet u uw borsten onderzoeken, wat behoort u te voelen en wat is abnormaal? Een antwoord op deze vragen is niet eenvoudig. Toch is er wel iets te zeggen over wat normaal is bij borsten. Onder de gladde huid van uw borsten voelt het bobbelig aan. De bobbeltjes die u voelt zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel (ook wel het steunweefsel genoemd). Wanneer u uw borsten in de spiegel bekijkt, zult u waarschijnlijk zien dat ze niet volkomen gelijk zijn. Dat is bij de meeste vrouwen het geval: de ene borst is (soms) iets groter dan de andere of de ene tepel zit iets hoger dan de andere. Sommige vrouwen hebben altijd al een of twee ingetrokken tepels gehad. Er zijn vrouwen die voor de menstruatie last hebben van wat gezwollen en pijnlijke borsten. Ook kunnen zij dan knobbeltjes voelen. Over het algemeen gaat het om onschuldige verschijnselen die vaak samenhangen met hormonale veranderingen in het lichaam. Zelfonderzoek Borstkanker kan nog niet voorkomen worden. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, des te groter de kans op genezing is. Regelmatig zelfonderzoek is dan ook raadzaam, ook als er geen klachten zijn. Er zijn uitstekende instructies gemaakt waarin precies staat beschreven waar u bij zelfonderzoek op moet letten en wat u precies moet doen. Deze instructies zijn beschreven op een zogenaamde badkamerkaart die u bij de apotheek kunt krijgen. Mocht u zich zorgen maken over wat u voelt in het borstklierweefsel dan is het verstandig naar uw huisarts te gaan. Aanvullende informatie kunt u lezen in de KWF-folders 'Borstafwijkingen' en 'Borstzelfonderzoek' Bevolkingsonderzoek Omdat borstkanker vaker voorkomt bij oudere vrouwen, heeft de Nederlandse overheid een gratis bevolkingsonderzoek ingesteld voor vrouwen van 50 tot 75 jaar. Elke twee jaar worden vrouwen door de lokale en/of regionale GG & GD opgeroepen voor een mammografie (röntgenfoto's van de borsten).

    Mochten er tijdens dit bevolkingsonderzoek afwijkingen zijn ontdekt die nader onderzocht moeten worden, dan zal een afspraak met de specialist worden gemaakt. Overigens blijkt bij een groot deel van de vrouwen, die op basis van een mogelijke afwijking bij het bevolkingsonderzoek worden doorverwezen naar de chirurg, dat de zogenaamde afwijking onschuldig is en dus niet leidt tot een verdere behandeling!

    bevolkingsonderzoekstr.JPG

    Bij klachten van de borst ten tijde van het bevolkingsonderzoek dient men dit aan de onderzoeksunit of aan de eigen huisarts te melden. De mammografie in het kader van het bevolkingsonderzoek is als screeningsonderzoek dan minder geschikt. De meer uitgebreide diagnostische mammografie in het ziekenhuis geniet de voorkeur ter eventuele vaststelling of uitsluiting van borstafwijkingen. Bij klachten en/of voelbare afwijkingen tussentijds, dat wil zeggen in de tijd tussen de tweejaarlijkse bevolkingsonderzoeken in, is het verstandig om voor eventueel onderzoek en advies bij de eigen huisarts langs te gaan. Wacht niet op dit onderzoek om mogelijke afwijkingen in de borst uit te sluiten. Het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek is namelijk geen garantie! Wanneer u onder behandeling of controle bent voor borstkanker, vervalt deelname aan het bevolkingsonderzoek; in principe wordt er jaarlijks in het ziekenhuis een mammografie vervaardigd. zie ook www.bevolkingsonderzoekborstkanker

    Verschillende veranderingen die in de borst op kunnen treden

    Behalve een knobbeltje in de borst kunnen er nog andere afwijkingen zijn:

    • Een verdikt strengetje naast de tepel.
    • Deukjes of kuiltjes in de huid.
    • Een tepel die sinds kort naar binnen trekt.
    • Een verandering van de tepel waarbij verschijnselen optreden als roodheid, schilfertjes en een soort eczeem.
    • Vocht uit de tepel (waterig, melkachtig, soms ook wat bloederig); overigens duidt afscheiding uit de tepel - zelfs van bloederig vocht - zelden op borstkanker.
    • Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt. Pijn is op zichzelf geen teken dat er een afwijking in de borst is. Hebt u voortdurend aanhoudende pijn in een van uw borsten, bespreek dan met uw arts in hoeverre regelmatig onderzoek op borstafwijkingen wenselijk is.

    Een knobbeltje

    De meest voorkomende verandering in de borst is een 'knobbeltje'. Hiermee wordt een verdikking bedoeld die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die u normaal opmerkt. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is, maar wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Soms is het knobbeltje rond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.

    Alleen medisch onderzoek kan uitwijzen of een verandering in en/of aan de borst goed- of kwaadaardig is.

    Het ontstaan van een knobbeltje

    Om te begrijpen hoe een knobbeltje of gezwel (tumor) kan ontstaan, volgt eerst een uitleg over weefselgroei. Het weefsel waaruit ons lichaam is opgebouwd, bestaat uit miljarden cellen. Iedere cel heeft een beperkte levensduur en moet dus steeds vervangen worden. Dit gebeurt door celdeling.

    Celdeling gaat als volgt: Iedere cel heeft een kern, deze kern deelt zich in tweeën, de cel snoert zich in en er ontstaan twee cellen met ieder een eigen kern, deze twee cellen delen zich weer in vier cellen en dat gaat zo maar door. Normaal gesproken komen er evenveel nieuwe cellen bij als dat er oude afsterven. Als er echter meer cellen bijkomen dan er afsterven, ontstaat een soort wildgroei. De balans wordt verstoord en de cellen die te veel zijn, verdringen de normale cellen. Er is dan sprake van een tumor en dit voelt u als een knobbeltje in de borst. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn.

    Goedaardige tumoren

    Een goedaardige (benigne) tumor drukt het omringende weefsel opzij zonder al te veel schade aan te richten. De tumor kan het omringende weefsel echter belemmeren in zijn functie. In die gevallen is het wenselijk dat zij operatief verwijderd wordt. Een veel voorkomende goedaardige tumor is debindweefselknobbel. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. Zij drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Dit geldt ook voor de vetweefselknobbel, een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Vetweefselknobbels voelen in het algemeen zacht aan. Een cyste is een andere veel voorkomende goedaardige aandoening. Het is eigenlijk geen gezwel, maar een met vocht gevulde holte. Een cyste kan ontstaan door een verstopping van een uitvoergangetje van de melkklieren. Vooral als de borsten gespannen zijn, is een cyste goed te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in een of beide borsten voorkomen.

    Mastopathie is een aandoening waarbij verschillende goedaardige afwijkingen van het borst-klierweefsel samen optreden. Vaak gaat het om verspreid voorkomende afwijkingen in beide borsten. Het klierweefsel is zeer compact; de borsten voelen stevig aan en kunnen heel gevoelig zijn. Klachten ten gevolge van mastopathie kunnen het dagelijks leven van een vrouw sterk beïnvloeden. Vrouwen met mastopathie die behoefte hebben aan het uitwisselen van ervaringen, kunnen terecht bij: Stichting Begeleidingsgroep voor Vrouwen met Mastopathie (SBVM), Postbus 2238, 5202 CE 's Hertogenbosch, telefoon 073-6212134.

    Kwaadaardige tumoren

    Bij een kwaadaardige (maligne) tumor dringen de cellen de omringende weefsels wel binnen en tasten deze ook aan. Bovendien kunnen cellen van een kwaadaardig gezwel zich door het lichaam verspreiden. Op deze manier ontstaan op andere plaatsen in het lichaam ook tumoren. Dit noemen we uitzaaiingen of metastasen. Alleen wanneer er sprake is van een kwaadaardig gezwel spreken we van kanker. Afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de eerste kankercellen zijn ontstaan, hebben we te maken met een bepaald soort kanker. Bij cellen die in de borst zijn ontstaan, heet het dan ook borstkanker.

    Bron: http://heelmeester.nl/

  4. Hallo Merel ik heb naar je laatste foto's gekeken en lijkt mij dat (voor mij) links alweer lager is dan de foto's daarvoor. Ik denk dat dat de tijd nodig heeft om meer te gaan ; hangen; zoals rechts. Wie weet zegt de pc woensdag dat die kant niet ondersteund hoeft te worden, zodat die borst verder door kan om goed te gaan 'nestelen'. Met de volume is verder zoals ik het kan bekijken niks mis mee dan alleen wat ik al opmerkte. Ze zien er al PRACHTIG uit!

    PoedelZe 101.gif

  5. Heel erg fijn dat je gerustgesteld bent en natuurlijk is er niks aan de hand, dan!

    Maar ik moet het volgende wel ff kwijt (en wil je ECHT niet ongerust maken hiermee) dat ik het wel heel erg knap vind dat je ha zulke goede voelvingers heeft en door je prothesen heen kan voelenblink.gif

  6. Hallo Merel, ik heb ook even naar je foto's gekeken en het lijkt dat voor de kijker de linkerkant ietsie hoger staat, maar het is nog maar een paar dagen geleden dat je de operatie ondergaan hebt. Bij bijna iedereen is er in het begin een verschil in hoogte, en ook zijn de borsten nog 'gezwollen'; ik neem aan dat de pc nu met wat men weet goed werk heeft verricht! Probeer daar je vertrouwen in te houden en ook de tijd voor te nemen. Ik begrijp dat je een onderbuik gevoel krijg, maar ga jezelf niet gek maken en positief blijven denken, HET KOMT GOED!!!!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookiesop uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.