Ga naar inhoud

Ontstaan en types spataderen


B-Cupje

Aanbevolen berichten

HET ONTSTAAN VAN SPATADEREN

Spataderen zijn verwijdde aderen en bevinden zich meestal in de benen. Onder invloed van de zwaartekracht staat vooral veel druk op de wanden van de aderen in de benen. Spataderen ontstaan doordat de klepjes in de aderen niet goed meer sluiten. Normaal gesproken zorgen deze klepjes ervoor dat het bloed naar de aderen stroomt en niet terug kan zakken. Wanneer de klepjes in de aderen niet goed sluiten stroomt het bloed minder goed omhoog en komt er meer druk op de ader te staan. Hierdoor wordt de ader wijder. Door de toegenomen druk op de ader zullen meer klepjes niet meer goed sluiten en uiteindelijk wordt dit zichtbaar als spatader.

Er wordt van spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal kronkelig verlopende, aderen aanwezig zijn.

Spataderen is een afwijking die erg veel voorkomt. Spataderen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Factoren van invloed op het ontstaan van spataderen

Een aantal factoren is van invloed op het ontstaan van spataderen:

Erfelijke aanlegErfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan van spataderen. Mensen met een aangeboren zwakte van de vaatwanden van de aderen zullen eerder last krijgen van spataderen.

Staan

Mensen die veel staan, bijvoorbeeld vanwege hun beroep, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van spataderen.

Geslacht

Vrouwen hebben vaker last van spataderen dan mannen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen om verschillende redenen spataderen ontstaan. De veranderde hormoonspiegel kan tijdens de zwangerschap de vaatwanden slapper maken. Daarnaast kan door de groeiende baarmoeder de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart minder goed plaatsvinden, waardoor de druk op de aderen toeneemt. Tevens is tijdens de zwangerschap de hoeveelheid circulerend bloed bij de moeder groter.

Trombose

Bij trombose ontstaat een bloedstolsel in de (diep gelegen) aders. Dit kan vele oorzaken hebben. Wanneer het stolsel is verdwenen zijn meestal ook de klepjes verdwenen op de plek waar de trombose zat. Omdat de klepjes nu ontbreken, ontstaat een hoge druk op de klepjes in de ader onder dit punt. Deze klepjes kunnen hierdoor ook weer stuk gaan. Zo ontstaat een lang stuk ader dat geen functionerende klepjes meer heeft. De druk kan worden doorgegeven naar de oppervlakkig gelegen aders, waardoor deze ook gaan verwijden: dit wordt zichtbaar als spatader. Spataderen als gevolg van trombose gaan meestal gepaard met andere afwijkingen aan de huid die het gevolg zijn van een gestoorde bloedafvoer, zoals donkere vlekken, eczeem en oedeem bij de enkels. Dit kan het voorstadium zijn van een open been.

VERSCHILLENDE TYPES SPATADEREN

Op basis van de vorm en de grootte van spataderen kunnen verschillende typen worden onderscheiden:

•Kleine spataderen

De kleine spataderen komen vaak in kluwens voor en worden ook wel 'takkebosvenen' genoemd. De meeste spataderen zijn van dit type en geven meestal geen klachten. Wel kunnen de spataderen als cosmetisch storend worden ervaren.

•Middelgrote spataderen

Middelgrote spataderen zijn tot enkele millimeters dik en kunnen vele centimeters lang zijn. Ook deze spataderen geven meestal alleen cosmetische klachten.

•Grote spataderenG

rote spataderen zijn vaak dikke 'kabels'. Grote spataderen ontstaan het meest vaak aan de uitwendige ader die aan de binnenzijde van het been loopt. Zelfs grote spataderen geven niet altijd klachten. Als er klachten zijn deze meestal:

•moe, loom en zwaar gevoel

•rusteloze benen

•pijn

•bloeden uit de spatader (bijvoorbeeld na stoten)

Wanneer er sprake is van grote spataderen is het van belang om een vaatchirurg hierna te laten kijken; de kans op aderontsteking, trombose en een open been neemt hierdoor namelijk toe.

Link naar reactie
Delen op andere sites



×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookiesop uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.