Jump to content

vrouwen zijn 90% eitjes kwijt op dertigste


Recommended Posts

Het is moeilijker om na je dertigste zwanger te raken. Nu is bekend waarom: vrouwen zijn dan bijna al hun eitjes kwijt.

Hoewel vrouwen van in de dertig en veertig nog steeds een eisprong hebben, is het reservoir van potentiële eitjes waaruit zij kunnen putten geslonken tot bijna niets. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Edinburgh in Schotland.

Omdat het lichaam de beste eitjes het eerste kiest, is er grote kans dat de kwaliteit van eitjes zal afnemen als een vrouw ouder wordt. Daardoor wordt bevruchting steeds moeilijker en stijgt het risico van een ongezonde baby.

Volgens het onderzoek worden vrouwen geboren met gemiddeld driehonderdduizend potentiële eicellen. Maar deze voorraad slinkt in een veel sneller tempo dan aanvankelijk gedacht.

Op dertigjarige leeftijd is er nog maar 12 procent van de voorraad over; met veertig rest slechts drie procent.

Bij het onderzoek waren 325 vrouwen betrokken uit de VS en Europa. De vrouwen waren van verschillende leeftijden. Via scans werden hun reserves van potentiële eitjes beoordeeld. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Public Library of Science One .

Uit het onderzoek bleek ook dat er grote verschillen bestaan in het aantal eitjes waarmee vrouwen beginnen. Sommige vrouwen hadden meer dan twee miljoen, terwijl anderen het moesten doen met 'slechts' 35.000.

De onderzoekers hebben ook nog een tip voor vrouwen. Wil je zwanger worden, doe het dan zo snel mogelijk. Ze merkten dat vrouwen hun vruchtbaarheid na hun dertigste ernstig overschatten. Wil je een kind, doe het dan terwijl je nog lekker veel eitjes hebt.

Door: Dr. Phil, faqt

Link to comment
Share on other sites

Dan kan ik me'n staafje (implanon) laten verwijderen ...

wordt dit jaar 40 dus heb nog 3% van 'mijn eitjes' , zou dus al véél geluk (of pech in mijn geval) moeten hebben om nog zwanger te worden .

Ben niet overtuigd ... zal toch nog maar een voorbehoedsmiddel gebruiken zeker ?! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Nou dan heb ik goed mijn best gedaan, ik heb er al twee op mijn 28e :125:

Feit is dat je minder eitjes hebt op je dertigste. Absoluut! En dat de kwaliteit achteruit gaat. Ook dat is zo. Of het zo sterk is weet ik niet, maar dat je op latere leeftijd minder snel zwanger wordt is een feit.

We krijgen over het algemeen later kinderen want we leven als mens steeds langer. Alleen gaat de evolutie niet zo snel, dus is ons lichaam nog niet ingesteld op later kinderen krijgen.

Maar dames reken even mee: Stel dat je pech hebt en maar 35.000 eitjes hebt en er op je veertigste slecht 3% over hebt. Dan heb je er nog altijd 1050 over. Of ze nu niet allemaal van superkwaliteit zijn het zijn er nog aardig wat.... ik zeg gebruik toch nog maar een voorbehoedsmiddel :46:

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij krijgen we tegenwoordig juist meer kinderen rond of na de 30 toch? En iedereen wordt ouder... Dan zouden we juist zo moeten evolueren dat we langer sterke eitjes en in grotere hoeveelheden houden... (maja, misschien duurt dat nog ff).

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.