Ga naar inhoud

Wisselen of verwijderen van borstprothese


Aanbevolen berichten

Bij deze ingrepen worden implantaten, die ooit voor een borstvergroting of borstreconstructie waren ingebracht, vervangen door nieuwe of definitief verwijderd. In veel gevallen zal het rond het implantaat gelegen kapsel ook worden verwijderd. Dit is echter afhankelijk van o.a. het kapsel zelf en het eigen borstvolume .

Voor het laten wisselen of verwijderen van borstimplantaten kunnen meerdere redenen bestaan:

• Lekkage van prothesen

• Prothesen die verplaatst zijn. Dit kan voorkomen als deze onder de spier zijn geplaatst

• Veranderingen in het volume en/of slapte van de huid van de borst

• Een niet-optimaal cosmetisch resultaat als gevolg van één of meerdere van bovengenoemde factoren

• Het niet meer willen hebben van borstimplantaten.

Verwachtingen

Een prothesewissel is, mits op juiste wijze uitgevoerd bij de daarvoor aangewezen cliënt, een betrouwbare ingreep met een mooi resultaat. Het definitief verwijderen van borstprothesen (explantatie) is dat ook, maar de vorm en het volume van de borst zullen na deze ingreep veranderd zijn. Bovendien is het bij deze ingreep meestal noodzakelijk om overtollige huid te verwijderen hetgeen resulteert in meer littekens.

Een prothesewissel of explantatie zijn over het algemeen zeer veilige ingrepen. Toch bestaat er (zoals bij elke operatie) de kans op complicaties.

Beide operaties zijn groter en ingrijpender dan een eerste borstvergrotende operatie. De kans op complicaties is dan ook groter.

Algemene operatierisico's zijn nabloeding, infectie, vochtophoping, trombo-embolieën, vertraagde wondgenezing en overtollige littekenvorming. Specifieke risico's van een prothesewissel hangen samen met het implantaat. U moet hierbij denken aan kapselvorming en slijtage.

Bij een explantatie met het verwijderen van overtollige huid is een gevoelsverandering van de tepel mogelijk die meestal tijdelijke van aard is.

Bij dubbelzijdig uitgevoerde ingrepen, zoals een prothesewissel en een explantatie, is absolute symmetrie niet te garanderen. Hoewel beide behandelingen een duurzaam resultaat hebben, is het echter wel zo dat een borst (met of zonder implantaat) onder invloed van tijd, zwaartekracht, gewichtschommelingen en veranderingen in de hormoonhuishouding, altijd kan veranderen.

Over het algemeen zijn prothesewissels en een explantaties goed voorspelbare en dankbare operaties.

Uiteraard bespreekt de plastisch chirurg de risico's met u.

De behandeling

Zowel een prothesewissel als een explantatie vinden onder algehele narcose plaats en duren respectievelijk 1 en 1½ uur.

Een prothesewissel wordt meestal uitgevoerd via een snede van 4 à 5 cm in de natuurlijke plooi onder de borst. Voor het merendeel van de vrouwen kan het oude litteken worden gebruikt. Soms is het noodzakelijk om deze iets te verlengen. Voor vrouwen die een borstvergroting via een snede in de oksel of via de tepelhof hebben ondergaan krijgen wel een extra litteken.

Een nieuwe prothese wordt meestal weer op dezelfde plaats gelegd. Soms is het echter beter om een prothese, die op de spier ligt, naar onder de spier te verplaatsen.

Vrouwen die hun implantaten definitief willen laten verwijderen, zullen meestal een uitgebreidere operatie moeten ondergaan. Door de borstvergroting is de huid opgerekt en zal er na het verwijderen van de implantaten huidoverschot bestaan, met andere woorden een slappere borst. Voor een cosmetisch fraaier resultaat zal dit gecorrigeerd moeten worden, hetgeen wel meer littekens achterlaat.

In alle gevallen worden drains om het wondvocht af te zuigen achtergelaten. Deze worden na enkele dagen (bij de eerste controle) verwijderd. Na de operatie worden uw borsten ingetaped, dit wordt gelijktijdig met de drains verwijderd. Hierna moet u een sportbeha dragen. De hechtingen zijn oplosbaar. U kunt na 1 overnachting weer naar huis en krijgt u exacte instructies wat u wel en niet mag doen mee. De eerste week na de operatie zult u rustig aan moeten doen. De meeste zaken van het dagelijks leven kunt u gewoon blijven doen, maar het tillen van zware dingen en het ondernemen van zware activiteiten moet u vermijden. De meeste mensen dragen de sportbeha gedurende de eerste week dag en nacht. Nadat de drains en het tape zijn verwijderd kunt u gewoon weer douchen. Het eindresultaat is nog niet direct zichtbaar. Een enkele keer is de borst en/of het eromheen gelegen gebied blauw, beurs en gezwollen. Dit trekt langzaam weg. De littekens kunnen nog enige maanden rood gekleurd en stug zijn. Hierna vervagen deze. De pijn is goed te bestrijden met bij de drogist verkrijgbare pijnstillers. Ondanks het ongemak is het belangrijk niet in bed te blijven liggen. In verband met de bloedsomloop, in met name de benen, dient u zo spoedig mogelijk weer te gaan lopen. De eerste 6 weken is sporten echter sterk af te raden. Gewoonlijk komt u na 1 week en na 6 weken terug voor controle.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...
  • 1 year later...

ga je met prothese wissel veel meer pijn lijden dan met gewone bv? dat vond ik al pijnlijk en heb ze nog wel voor de spier..

misschien ben ik wel gewoon een kleinzerige.. laat t allemaal maar over me heen komen dan net als de eerste keer

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Ik heb 2 jaar geleden mijn protheses laten verwijderen. Reden: na 5 jaar al zodanig vervormde protheses door kapselcontractie dat het niet mooi was, hard en pijnlijk. Bij een wissel zou de kans groot geweest zijn dat ik het opnieuw kreeg, en ik heb geen zin en geen geld om elke vijf jaar nieuwe protheses te nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites



×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookiesop uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.