Jump to content

Bij de huisarts


Recommended Posts

Wanneer naar de huisarts?

Elke waarneembare verandering aan uw borsten moet door uw huisarts nader worden onderzocht.

Wat wil de huisarts weten?

Als u bij de huisarts komt omdat u een verandering aan uw borst(en) heeft gevoeld of gezien en u zich ongerust maakt, zal deze eerst het een en ander van u willen horen. Schrijf daarom op wat uw ongerustheid heeft gewekt, hoe lang de verandering al aanwezig is en of uw menstruatiecyclus van invloed is op de verandering. Ook zal uw huisarts, als dit nog niet bij hem of haar bekend is, willen weten of u borstvoeding heeft gegeven, of er in uw familie borstklachten voorkomen en of u bepaalde medicijnen, zoals de pil of hormonen tegen overgangsklachten, gebruikt.

Welk onderzoek doet de huisarts?

Het onderzoek bij de huisarts bestaat uit inspectie en palpatie. Dit betekent dat de arts na beantwoording van de vragen uw borsten zorgvuldig onderzoekt. De huisarts zal eerst kijken naar de contouren van de borsten om te kunnen zien of er opvallende verschillen tussen de linker- en de rechterborst te zien zijn. Hierna zal de huisarts voelen of er afwijkingen te voelen zijn in het borstweefsel. Ook zal hij de oksels en de hals bevoelen om na te gaan of er opgezette lymfeklieren zijn.

Na dit onderzoek zal hij/zij de voorlopige conclusies met u bespreken. Het kan zijn dat de huisarts u voorstelt om een volgende menstruatie af te wachten om te bekijken of de afwijking intussen verdwijnt.

Wanneer de huisarts tot de conclusie komt dat de verandering aan uw borst 'niets bijzonders' is, dan blijft natuurlijk de vraag over wat er wel aan de hand is. Misschien kan uw arts hierover meer vertellen. Bespreek ook of controle nodig is en zo ja, wanneer. Als uw huisarts niet precies kan zeggen wat voor aandoening u in de borst heeft, dan zal hij u voor verder onderzoek naar het ziekenhuis verwijzen.

Neem uw eigen klachten serieus. U kent uw eigen lichaam het beste en kunt daardoor veranderingen het snelst opmerken.

Verwijzen naar de specialist

Als de huisarts op basis van zijn/haar onderzoek of van de gegevens van het aanvullend onderzoek een verdachte afwijking niet kan uitsluiten, dan zal de huisarts u doorverwijzen voor een mammografie (röntgenfoto van de borst) ofwel naar de chirurg (mammapoli) verwijzen. Soms is het nodig / gewenst om ook een echografie te maken voor een optimale beoordeling.

Bron: http://heelmeester.nl/

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.