Jump to content

BVK | Vloeibaar vetnecrose? Onbekend op het internet maar toch een veel voorkomend probleem denk ik?


Naave4
 Share

Recommended Posts

Hoi allemaal, 

 

Twee weken geleden (2 augustus) ben ik mijn borstverkleining ondergaan, drie uur op de OK van het ziekenhuis en van 80J naar +/- 80 D(D) gegaan maar dat weten we natuurlijk nog niet zeker. 

Eigenlijk bijna twee weken geen last gehad, hier en daar wat helder wondvocht, soms licht gemengd met bloed en natuurlijk gewoon strakke borsten. 

Vorige week donderdag begon ik me toch wat zorgen te maken over de korstvorming rond m'n tepel en tepelhof aan de linkerkant. Dat zag er donker uit en leek alsof het niet goed aan het genezen was. Dit bleek niet zo te zijn, genas mooi. Gaasjes meegekregen van (één van de) PCs en toen kon ik weer gaan. Die gaasjes bleven aan de korstjes hangen en moest ik er onder de douch voorzichtig weer afhalen. Hebben dus eigenlijk helemaal niet geholpen. 

Afgelopen maandag ging er in de douche een hechting open(zo leek het), ook aan de linkerkant, en daar kwam een hoop "meuk" uit. Crème achtig met een groengelige kleur. Hechting liep van de tepel naar beneden, ongeveer halverwege. Dus niet op het drielandenpunt. Het bleef maar lopen en was niet tegenop te stelpen, zo leek het. Kleine paniek.

Ziekenhuis gebeld, kon gelukkig terecht bij één van de PCs. Hij vertelde me dat het geen infectie was(pfoe) maar meer leek op vetnecrose wat mijn lichaam naar buiten stuwde. Absorberend gaas meegekregen en advies om twee keer per dag onder de douche met de douchekop er op te spoelen en nieuw absorberend verband er op te plakken. 

 

Vandaag mijn twee weken PO afspraak gehad maar die werd eigenlijk gedomineerd door die linkerborst. De meuk kwam nu ook bij mijn tepelhof naar buiten en is door de PC doorgespoeld met een spuit en water, en opnieuw verbonden. Mijn hechtingen zijn een stukje verder opengeknipt zodat het gat groter werd en de PC beter kon spoelen.

Zij heeft mij toen drie spuiten van 60cc meegegeven en het advies om drie keer per dag zelf de spuit in het gat te steken en door te spoelen. "Niet schrikken als het ook bij je tepel er uit komt, het is één holte". We hebben een nieuwe afspraak gemaakt voor maandag. Dit keer bij dezelfde PC als vandaag ipv wéér een nieuwe. 

 

Ik heb me suf gezocht naar Vetnecrose en de vloeibare variant er van(want dat is wat er uit komt) maar ik kon eigenlijk amper iets vinden. Tot ik op dit forum kwam. Het lijkt alsof meer mensen na een BVK dit probleem hebben gehad en ik vraag me af of iemand ervaring of advies heeft hierover?

Link to comment
Share on other sites

poeh wat heftig man, ik moet er niet aan denken. 

ik dacht dat het alleen bij lipofilling voorkwam, omdat je dan vetcellen inspuit die op dat moment nog geen bloedvoorziening hebben, en dan sterven ze af, na een paar dagen. het lichaam ruimt dat op maar kan natuurlijk geen hele cellen verslepen, dus vandaar dat het vloeibaar wordt (vandaar de zwellingen bij breuken en ook na operaties, een dikke bak aan witte bloedlichamen). 

 

in jouw geval denk ik dat door de verkleining, hetzij door het verwijderde weefsel hetzij door het 'branden' bij het snijden, bloedvaten zijn afgesneden die nu voor wat doorbloeding hadden moeten zorgen, en dat of die aders niet op tijd hersteld zijn of dat dit ingecalculeerd was (maar dat is wel een vreemde manier van werken). 

is je algemene gezondheid goed? rook je niet? doe je niks anders wat de bloedsomloop tegen kan werken? zijn de klieren in je oksels mooi onopvallend (daar gaat normaal gesproken afgevoerde vloeistof van je borsten langs, als dat verstopt zit kan er niks langs de leiding).

Ik denk dat het nu vooral een kwestie van afwcahten is. een vetvcel kan een paar dagen zonder bloed maar daarna gaat ie echt dood. dus wat dood is krijg je niet meer levend en dat zal opgeruimd moeten worden. dat is een traag proces. blijf alert op ontstekingsverschijnselen, want je loopt nu wel met een open wond. werk ook hygienisch bij het doorspoelen. 

op enig moment zal het op zijn en kun je weer verder met genezen. ik ben wel benieuwd wat het effect hiervan op het eindresultaat gaat zijn, aangezien je net voor het dichtnaaien - naar ik aanneem - 2 symmetrische borsten had en nu bij 1 borst duidelijk weefsel aan het verminderen bent. maar, dat is voor later zorg en ook wel op te lossen. 

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel voor je reactie! 
 

De arts van afgelopen maandag had het inderdaad over het weefsel wat tijdens de operatie aangetast is door het snijden etc, en dat daar nu een gedeelte van afsterft. Omdat ik 28 ben is er gezegd dat m’n lichaam sneller kan herstellen en er inderdaad nog vanalles kan gebeuren, mocht het nodig zijn.
 

Mijn verdere gezondheid is goed, ik rook niet probeer m’n dieet zoveel mogelijk aan te vullen met fruit en eiwitten. 
Niks te merken in m’n oksels en bloedsomloop lijkt verder goed. Het korstje van m’n linker tepel is er af en daar komt soms wat bloed uit dus geen aanleiding tot tepelnecrose(yes!) 

 

Mijn moeder is psychiatrisch verpleegkundige en een “ouwe rot” in het verpleegkundige vak. Ik ben nu een paar dagen bij haar ingetrokken en zij helpt me met spoelen waar nodig en let ook op ontstekingsverschijnselen, heel fijn. 

Link to comment
Share on other sites

Ow wat een nare ervaring. Wij hebben op dezelfde dag een borstverkleining ondergaan. Althans... ik heb mijn implantaten laten verwijderen en een lift gehad (zelfde littekens). 

 

Je staat er eigenlijk niet bij stil dat er, behalve littekens, pijn en een eventuele ontsteking, ook nog andere complicaties op kunnen treden. 

 

Maar zoals je zegt ben je pas 28 en gezond. Ik ga ervan uit dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt, laat maar goed voor je zorgen. Veel sterkte en beterschap. 

Link to comment
Share on other sites

Inmiddels weer een paar dagen verder en er is nog bar weinig veranderd. Morgen weer een afspraak in het ziekenhuis, hopelijk krijg ik dan goed nieuws te horen of iniedergeval een indicatie van hoe lang dit nog zou kunnen duren. 

 

Voor de mensen die meelezen; is er iemand met enige ervaring met dit probleem? Is dit een complicatie die veel voorkomt of ben ik toch een uniek geval? Ik kreeg van mijn artsen het idee dat het niet ongewoon is, ook vooral omdat zij er redelijk blasé over deden. Ik hoor graag of iemand dit ook heeft meegemaakt..

Link to comment
Share on other sites

Ik zie dat er niet veel mensen reageren en al helemaal niemand met dezelfde ervaring. Misschien dat je eens op Engelstalige sites kunt googlen op 'fat necrosis breast forum'? Ik hoop dat het inmiddels een stuk beter met je gaat. 

Link to comment
Share on other sites

 Share×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.