Ga naar inhoud

Behandelingen spataderen


B-Cupje

Aanbevolen berichten

Voordat de spatader wordt behandeld, stelt de vaatchirurg eerst vast om welke vorm van spataderen het gaat. Het betreft een algemeen onderzoek met Duplex (= combinatie van echografie en pulsed Doppler). Met duplex onderzoek wordt functionele en anatomische informatie verkregen over het oppervlakkige en diepe veneuze vaatsysteem. Het geeft informatie over de doorgankelijkheid van bloedvaten, de stroomrichting van het bloed en de functie van de kleppen.

BEHANDELMETHODEN

De belangrijkste redenen om varices te behandelen, zijn het verlichten van klachten, het verbeteren van de levenskwaliteit, het voorkomen van complicaties (o.a. huidafwijkingen, een open been en bloeding) en cosmetische wensen.

Een operatie vindt alleen plaats als uit het duplexonderzoek blijk dat de bloedafvoer na een dergelijke ingreep verbeteren zal. Het strippen was tot voor kort de meest bekende methode maar niet de meest prettige. Eind jaren negentig zijn nieuwe behandelmethodes ontwikkeld gebaseerd op minimaal invasieve technieken. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van katheters, voerdraden en andere instrumenten die via een prik in een bloedvat worden ingebracht om vasculaire afwijkingen te behandelen. Deze technieken zijn minder belastend voor de patiënt, minder beschadigend voor het lichaam en kunnen veelal met plaatselijke verdoving en poliklinisch worden verricht. Tevens brengen deze procedures grote cosmetische voordelen met zich mee omdat er geen sneden gemaakt worden.

Endoveneuze laser therapie (EVLT), radiofrequente diathermie (VNUS) en duplex geleide echosclerose (DGES) zijn voorbeelden van deze nieuwe behandelmethodes voor patiënten met varices. Bij de endoveneuze technieken behandeling is geen operatiekamer nodig. Ook is regionale anesthesie of narcose niet nodig, maar kan de behandeling worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Sclerocompressie (dichtspuiten)

Bij deze techniek wordt een soort 'lijm' in de spatader gespoten en vervolgens de ader dichtgedrukt. Hierdoor wordt de spatader afgesloten en uiteindelijk door het lichaam zelf opgeruimd.

Vooral de kleine en middelgrote spataderen komen hiervoor in aanmerking. Na het inspuiten moet gedurende 1 à 2 weken een drukverband om het been worden gedragen, eventueel gecombineerd met een elastische kous.

Endoveneuze Lasertherapie (EVLT)

Voordelen van de Endoveneuze Lasertherapie t.o.v. strippen:

•Veilige, elegante procedure

•Geen littekens

•Poliklinische of behandeling in dagopname

•Sneller herstel

•Minder beperkingen van uw dagelijkse activiteit

•Tijdelijk bloeduitstorting maar geen strip tract hematoom en minder pijnlijk

•U kunt zelf de verdoving kiezen, maar meestal kan de behandeling onder plaatselijke verdoving plaatsvinden

•U kunt na de behandeling direct weer lopen

Andere voordelen van de Endoveneuze Lasertherapie:

•Het percentage succesvolle behandelingen ligt hoger dan 90%

•95 % van de patiënten is geschikt voor deze behandeling

•Het percentage klachtenvermindering ligt hoger dan 90%

•Het percentage tevreden patiënten 1 en 2 jaar na behandeling is 98% en 92%

•Het percentage recidief spataderen is niet groter dan strippen en het duurt langer voordat spataderen terugkomen

•Het percentage ernstige complicaties is zeer gering:

- Longembolie 0 %

- Diepe veneuze trombose < 1 %

- Brandwonden 0 %

- Lymfschade 0 %

Na behandeling van spataderen met de Endoveneuze Lasertherapie zult u wel tijdelijk een trekkend gevoel aan binnenzijde van het bovenbeen hebben.

VNUS behandeling

De VNUS behandeling vindt poliklinisch plaats. U hoeft niet te worden opgenomen. Via een kleine incisie in de huid wordt de Closure katheter in de spatader geplaatst. De kleine katheter levert radiofrequentie (RF) energie waardoor het bloedvat sluit. Als de spatader is gesloten zal het bloed via andere gezonde aderen worden omgeleid.

De ingreep zelf duurt 2 tot 3 minuten. De gehele behandeling inclusief voorbereidingstijd en nazorg duurt gemiddeld 20 minuten.

Na de ingreep wordt een drukverband aangelegd. U hoeft geen elastische kousen te dragen. U dient regelmatig te lopen, maar langdurig staan en zware lichamelijke inspanning dient u zo veel mogelijk vermijden. Na een week kunt u uw dagelijkse activiteiten weer hervatten.

Veel patiënten ervaren een snelle verlichting van hun klachten zoals een zwaar gevoel en moeheid. Het uiteindelijke effect wordt binnen 1 tot 2 weken ervaren.

Klachten van pijn tijdens of na de procedure worden nauwelijks ervaren. De verdovingsprikjes kunnen gevoelig zijn.

De meeste patiënten hebben geen zwellingen, bloeduitstortingen en of littekens.

De VNUS closure behandeling wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Alternatieve methoden

Ambulante flebectomie van Müller

Deze techniek wordt toegepast bij spataderen die zowel niet voor de laser behandeling, sclerocompressietherapie als voor het klassieke strippen in aanmerking komen. Ambulante flebectomie is vooral geschikt voor middelgrote spataderen in het bovenbeen Een belangrijk voordeel is dat de therapie onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites



×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookiesop uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.