Ga naar inhoud

BV --> Mogelijke complicaties


Aanbevolen berichten

Borstvergroting is een sterk gestandaardiseerde laagrisico-ingreep hoewel dit niet betekent nul-risico.

Blauwe verkleuring, zwelling, napijn en tijdelijke gevoelsstoornissen van de borst kunnen voorkomen maar herstellen meestal na enkele weken.

Een stevige BH dient tijdens een met de arts te overleggen periode dag en nacht gedragen te worden tot tenminste 2 weken na de ingreep.

Slapen op de buik wordt in de eerste weken na de operatie afgeraden. Na de fase van inkapseling kan dit echter geen kwaad meer.

De wonden dienen droog en schoon te worden gehouden tot na verwijdering van de hechtingen. Douchen kan dus alleen wanneer de wond droog gehouden wordt.

Na ongeveer tien dagen worden de hechtingen verwijderd.

Bij een borstvergroting kunnen , net als bij elke andere operatie , complicatie’s ontstaan .

Hoewel de kansen hierop klein zijn is het toch goed om te weten wat de mogelijke gevolgen van deze ingreep kunnen zijn .

KORT NA DE BEHANDELING

Nabloeding

Tot een dag na de operatie kan nabloeding optreden. Dit kenmerkt zich door een zwelling in de borst. Deze borst voelt harder aan en is meer gevoelig voor aanraking dan de andere. Bij een geruwde prothese vullen bloedstolsels de protheseporiën waardoor de prothese gladder wordt en de kans op kapselvorming vergroot. Bij nabloeding moet eerst de hechting en vervolgens de bloeduitstorting worden verwijderd. Normaliter plaatst de chirurg een drain bij risico op nabloeding.

Infectie

Er bestaat een kleine kans dat een infectie wordt opgelopen tijdens de ingreep . Deze infectie kan worden genezen met een antibioticakuur . Echter een gevolg van een infectie kan zijn dat het litteken minder fraai wordt . Het is uiteraard altijd mogelijk daar een verbetering in te brengen door middel van een littekencorrectie . Een dergelijke correctie wordt meestal pas na één jaar uitgevoerd en kan onder plaatselijke verdoving . Infectie’s komen vaker voor bij patiënten die roken .

Lekkage

Lekkage komt tegenwoordig nog maar zelden voor omdat steeds meer gebruik wordt gemaakt van cohesieve gel die vast van vorm is en dus niet kan lekken. Zoutoplossingen die wel kunnen lekken zijn niet gevaarlijk omdat deze door het lichaam worden opgenomen.

Gevoelsstoornissen / overgevoeligheid

Gevoelsstoornissen in de tepel treden zelden op en komen het meest voor na plaatsing via de tepel. Dit gevoelsverlies herstelt veelal geheel of gedeeltelijk na enkele weken of maanden. Overgevoeligheid van de tepel wordt veroorzaakt door oprekking van de gevoelszenuw naar de tepel. Ook dit verdwijnt vanzelf na enkele weken of maanden. Plaatsing via de borstplooi veroorzaakt een gevoelloze plek rondom het litteken. Deze plek wordt geleidelijk aan kleiner tot enkele maanden na de operatie.

Melkproductie

Melkproductie kan opgang gebracht worden door stimulatie van de zenuwen in de borsten maar dit gebeurt zeer zelden.

Draaiing

Druppelvormige protheses zetten zich met hun ruwe oppervlak als klittenband vast in de borstweefsels. Indien deze weefsels teveel bewegen, kan de prothese niet, of niet voldoende inkapselen waardoor deze kan gaan draaien. Vooral vrouwen die dagelijks veel doen aan armbeweging lopen hierop een verhoogd risico. Het wordt dan ook aangeraden om beweging van de borstspier tot 6 weken na de operatie te vermijden zodat de prothese de kans krijgt om optimaal in te kapselen.

Hypertrofische littekens

Dit zijn dikke rode littekens die op de huid ontstaan na de ingreep . Komen bij 2% tot 5% van de patiënten voor .

Hematoom

Dit is een opeenhoping van bloed , ook wel bloeduitstorting genoemd .wat na enkele dagen wegtrekt .

Seroma

Dit kan plaats vinden in de dagen of weken na de behandeling en veroorzaakt pijn of zwellingen . Serom is een inzameling van serum (lymfevloeistof) rondom het implantaat .

Wondscheiding (opensplijting)

Een vrij zeldzame complicatie waarbij de randen van de wond afzonderlijk rezulteren in een open wond of misschien zelfs blootstelling van het implantaat . Deze complicatie vindt meestal plaats binnen de 2 weken na de operatie .

De ziekte van Mondor

De ziekte van Mondor is een verharding of bloedprop van het bloedvat wat vanaf de oppervlakte van de borst naar binnen gaat en komt bij ongeveer 1% van de patiënten voor .

OP LANGE TERMIJN

Asymmetrische borsten

Borsten zijn altijd een beetje asymmetrisch . Gewoonlijk kunnen de verschillen tussen de borsten tijdens de ingreep worden verkleind maar het kan voorkomen dat de asymmetrie toeneemt na de ingreep . Bij problemen met zakkende implantaten of implantaten die niet helemaal in het midden zijn geplaatst wordt de wond opengemaakt en het implantaat verschoven . Wanneer de prothese op de spier werd geplaatst kan met de asymetrie oplossen door ze onder de spier te plaatsen .

Zichtbare oneffenheden

Borstimplantaten kunnen onregelmatigheden uitvergroten . Om dit te corrigeren is er een tweede operatie nodig .

Kapselcontractie

Na het plaatsen van de implantaten gaat een dun laagje bindweefsel zich kapselen rondom protheses . Dit proces wordt kapselvorming genoemd wat een natuurlijke reactie is van het lichaam om een lichaamsvreemd matriaal af te stoten . Overmatige aanmaking van bindweefsel kan leiden tot harde plekken , pijn veroorzaken en de implantaten vervormen .

Afname van gevoel

Bij de meeste vrouwen neemt het gevoel in de borsten/tepel af na een borstvergroting . Dit gevoel komt meestal na 6 maanden tot een jaar terug . Bij 15% van de patiênten blijft het gevoel van minstens één tepel weg . Ook het gebied rondom de tepels kan het eerste jaar na de ingreep gevoelloos zijn . Symtomen als jeuk en een tintelend gevoel komen zelden voor maar als ze opkomen verdwijnen ze 6 maanden tot een jaar na de ingreep weer .

PERSOONLIJKE INVLOED OP GENEZING

Je kan zelf invloed uitoefenen op het genezingsproces . Bepaalde dingen bevorderen of belemmeren de genezig .

Vloeistoffen

Tijdens en na de ingreep verliest het lichaam vocht door bloedingen , koorts en vochtige wonden . Het is erg belangrijk om na de ingreep cafeïnevrije en alcoholvrije dranken te drinken om uitdroging te voorkomen . Alcohol verdunt het bloed , vergroot de kans op kneuzingen en vertraagt de heling van de wond . Er word aanbevolen minstens een week voor en een week na de ingreep geen alcohol te consumeren . De urine moet helder of lichtgeel zijn , is dat niet het geval dan wordt er niet voldoende gedronken .

Nicotine

Nicotine in elke vorm (sigaret , kauwgon , pleister enz. ...) veroorzaakt vernauwde bloedvaten en verminderd de zuurstoftoevoer aan weefsels . Hierdoor kunnen er niet voldoende voedingstoffen afgeleverd worden voor een adequate heling . Voor alle wonden is het belangrijk dat er een goede zuurstoftoelevering is maar vooral wanneer de huid van onderliggende structuren is gescheiden waardoor er een flap ontstaat . Nicotine gebruik vergroot de kans op afsterving van de flap . Het is verstandig te stoppen met roken meestal 3 weken voor de ingreep .

Beweging

Teveel beweging kan zwellingen veroorzaken en de aanmaak van collageen en fibrine (vezelstof in het bloed) verminderen . Het is mogelijk dat door de kracht van bewegingen de incisie uit elkaar getrokken wordt .

Blootstelling aan de zon(nebank)

Tot een jaar na de ingreep kan blootstelling aan de zon de littekens dikker en donkerder maken . De wonde moet overdag bedekt worden zodat die niet blootgesteld word aan UV-stralen . Twee weken na de ingreep zou in overleg met de chirurg sunblock kunnen gebruikt worden .

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Kapselschrompeling

Om zich te isoleren en zich te beschermen tegen vreemde voorwerpen vormt het organisme een soort van membraan rond het implantaat. Dat is een normale reactie. Als dat membraan dikker wordt, kan dat een echt bindweefselkapsel vormen rond het implantaat, dat noemt men kapselschrompeling. Deze kapsels worden gestimuleerd doordat er siliconengel uit de prothese lekt. Deze complicatie varieert naargelang de indicatie, het type en de kwaliteit van de prothese en de omstandigheden van de plaatsing. Als ze vooral om esthetische redenen werd geplaatst, kan een nieuwe ingreep nodig zijn bij functionele ongemakken of pijn. We merken op dat een inplant achter de spier de frequentie van die complicatie zou kunnen verminderen.

Breuk

Bepaalde factoren kunnen tot een breuk leiden. Bijvoorbeeld een zwaar letsel of de ouderdom van de inplant. Als het siliconenimplantaat breekt, zijn er twee mogelijkheden:

■de gel blijft binnen het bindweefselkapsel rond het implantaat en de drager merkt er niets van;

■de gel verspreidt zich via het bindweefselkapsel, wat op dit vreemde lichaam een reactie uitlokt in de vorm van knobbeltjes, in medische termen siliconomen genoemd, en er kunnen zwellingen door ontstekingen opduiken. In dat geval moet het implantaat worden weggenomen en vervangen.

Plooien of golvend effect

Plooien in het omhulsel van het implantaat kunnen onderhuids zichtbaar zijn en een soort golvend effect geven, vooral aan de bovenkant van de borst. Dat fenomeen komt des te vaker voor als de prothese gevuld is met een soepelere gel. Deze complicatie zorgt voor een risico van breuken door vroegtijdige slijtage van het omhulsel in een plooi.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 months later...

Misschien geen complicatie maar blijkbaar toch een GEVOLG bij veel vrouwen : rimpeling !

HIER foto's

'Voor' foto :

met zoutwater gevulde prothese

op de spier geplaatst

'Na' foto:met cohesieve siliconegel gevulde prothese

dual plane geplaatst

>>> keuze van plaatsing wordt door vele factoren beïnvloed

>>> tegenwoordig gebruikt men - gelukkig - in 99% v/d gevallen de gelgevulde protheses

In deze topic lees je meer over vrouwen hier op 't forum die 'last' hebben van rimpeling .

Speciale dank aan Vlinder , die dit onderwerp startte !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookiesop uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.