Ga naar inhoud

Stel je vragen aan plastisch chirurg Sven Bruekers


Aanbevolen berichten

Mijn naam is Sven Bruekers, ik ben plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht en de Bergman Clinics.

Mijn specialisatie is borstchirurgie, zowel de borstreconstructieve chirurgie als de cosmetische borstchirurgie. Mochten er vragen zijn waar je mee zit dan zal ik deze graag voor je beantwoorden.

Als je een vraag voor me achterlaat in de vraagbaak kom ik er zo spoedig mogelijk op terug.

  • Upvote 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh dat is leuk, dat er een pc is die vragen beantwoorden wil!!
De richtlijnen die u hanteert, zijn die ergens na te lezen trouwens? Er zijn namelijk nogal wat verschillen in adviezen die meiden krijgen tav hun herstel. De een mag ellebogen wel boven schouderhoogte doen, de ander mag geen zwaarder huishoudelijk werk doen, en de ander weer wel..

Het 'waarom' achter de uitleg is vaak het meest interessant, zodat meiden begrijpen waar de adviezen vandaan komen.

Alvast bedankt voor de tijd die u eraan wilt besteden! :35:

Groet, BB

 

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste BB,

Dank voor je berichtje. 

De meeste adviezen die de plastisch chirurgen hanteren zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen. Een richtlijn wordt opgesteld door een commissie van plastisch chirurgen en, indien van toepassing, andere specialisten. Deze commissie verzamelt zoveel mogelijk wetenschappelijk bewijs en als dat voor een bepaald onderwerp niet voorhanden is bediscussiëren ze dat onderwerp om zo tot een gedegen advies te komen.

Er zijn ook een hoop onderwerpen die niet door de richtlijnen behandeld worden. In dat geval geeft de behandelend plastisch chirurg een zo goed mogelijk advies op basis van de gegevens die hij/zij heeft. Dat varieert soms tussen plastisch chirurgen, maar het betekent niet dat het ene advies fout is en het andere goed. Er zijn inmiddels meerdere wegen naar Rome.

Ik probeer op mijn website zoveel mogelijk uit te leggen en daar zijn de richtlijnen ook te downloaden.

http://www.dokterbruekers.nl/borstvergroting-met-prothese

Een andere site waar de richtlijnen op te vinden zijn is de nederlandse vereniging voor plastische chirurgie.

http://www.nvpc.nl/stand.php?flag=richt&portion=9

Ik hoop dat je hier weer verder mee kunt.

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Eline33,

Er is ook een hoop informatie te vinden over borstverkleiningen, dit heet ook wel een mammareductie.

Als je een specifieke vraag hebt wil ik deze graag voor je beantwoorden. Algemene informatie en richtlijnen kun je vinden op de volgende links:

http://www.dokterbruekers.nl/borstverkleining

http://www.nvpc.nl/uploads/stand/48Richtlijn%20mammareductie.pdf

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Sven,

Ik ben vooral benieuwd naar de richtlijnen kwa werk etc,na een borstverkleining. Vooral om wat eerder al geschreven is,door de grote verschillen in advies hier in. Ikzelf werk in de verpleging,veel zwaar til en sjouw werk. Hoe snel kan dit werk volledig hervat worden bij een voorspoedig herstel,

En welke Hulp is de eerste periode thuis nodig als iemand alleen woont. Wat mag je wel en niet doen kwa huishoudelijke zaken,

Groetjes Eline

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Eline33,

Het herstel varieert sterk tussen verschillende patiënten, dus vandaar dat we over gemiddelden praten. Het kan dus zijn dat jouw herstel sneller of trager gaat.

Als alles goed gaat ontsla ik mijn patiënten de dag na de operatie. Over het algemeen adviseer ik mijn patiënten om een week vrij te nemen van het werk, in die eerste week is wat hulp thuis ook erg fijn. Zorg er in elk geval voor dat je geen boodschappen hoeft te doen en stel de zware huishoudelijke klussen zoveel mogelijk uit (of doe deze van tevoren). Na die eerste week kun je voorzichtig wat kantoorwerk (computer, administratief, etc) doen. Zwaar werk zoals tillen moet je echt wat langer uitstellen, ik adviseer vaak 4-6 wk. Als richtlijn voor zwaar werk hanteer ik meer dan 5 kg. Een beetje arbitrair, maar dan heb je iets meetbaars. Ook langdurig werk of veelvuldig dezelfde beweging (zoals bij stofzuigen of ramen lappen) kan zwaar zijn voor je lichaam en kun je dus beter uitstellen.

Het belangrijkste advies is dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Als de wonden netjes dicht zijn en je hebt geen pijnklachten meer, dan kun je voorzichtig wat werkzaamheden en activiteiten uitbreiden. Begin dan voorzichtig, want je moet er rekening mee houden dat als je begint met uitbreiden van je activiteiten het best goed kan aanvoelen, maar dat je later die avond of de volgende dag spierpijn of pijnlijke borsten krijgt. 

Ik hoop dat je hier wat mee geholpen bent.

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Dr. Bruekers. 

Ik ben idd op de hoogte van de richtlijnen van de NVPC en het is inderdaad niet zo dat het ene advies persé slechter hoeft te zijn, dan het andere.. Alleen is het wel lastig om als borstenforum dan één advies te geven. Het maakt het er niet makkelijker op om mee te denken, al ben ik zelf wel zover dat ik vaak aangeef dat je vooral naar de adviezen moet luisteren van je eigen pc. Ook voor u zal het niet makkelijk zijn om daar 1 lijn in te trekken, aangezien er dus ook collega's van u zijn, die van mening verschillen over het herstel. Toch aardig van u dat u hier een en ander wilt toelichten!

Misschien mag ik een paar dingen met U overleggen, en wilt u mij verbeteren waar ik er volgens u naast zit. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe info, dus sta erg open voor opbouwende kritiek en feedback!

Wat ik vooral het probleem vind, is dat nergens een eenduidig advies te vinden is en dat de adviezen vooral de laatste tijd nogal uiteen lopen.. Zoals ik al als voorbeeld gaf, het hoger heffen van de ellebogen dan schouderhoogte.. Mij is (ik ben bijna vier jaar geleden op consult geweest bij 5 verschillende pc's en ook geopereerd aan een borstvergroting met prothesen voor de spier) destijds altijd verteld, dat dit niet mag, de eerste weken, omdat je op deze manier een scheurtje in je kapsel kunt krijgen. Hoe meer scheurtjes er ontstaan, in een vormend kapsel, hoe meer kans dat deze littekentjes later kunnen gaan samentrekken.. Op die manier zou je kapselcontractie kunnen bevorderen.
Is dit inmiddels achterhaald? Er zijn namelijk enkele pc's (het zijn er niet veel, zover ik begrijp van meiden hier op het forum) die stellen dat het helemaal niet erg is om deze beweging al in het begin te maken. Er zijn zelfs enkele pc's (dan heb ik het zover ik nu even uit mijn hoofd weet over alleen enkele belgische pc's) die zelfs het advies geven, dat je elke dag enkele malen herhaaldelijk je volledige arm moet strekken boven je hoofd!!
Misschien kunt u begrijpen dat dit tot verwarring leid hier, en ik daarom ook mijn vragen aan u stel.

Verder gaat de vraag dan over de zwaarder huishoudelijke taken.. Laten we nemen: dweilen, stofzuigen, ramen zemen, strijken, om enkele voorbeelden te noemen weer. Deze zou je niet uitvoeren de eerste weken (was het advies zover ik altijd gehoord heb) aangezien dit overmatig kapsel in de hand zou kunnen werken. We hebben tegenwoordig de geruwde prothesen juist gekregen om dat overmatig kapsel terug te dringen (tov de gladde prothesen die vroeger gebruikt werden)
Het advies wordt gegeven om wrijving van het kapsel over de prothese te vermijden, zodat de binnenkant van het kapsel niet glad gemaakt wordt en dus het kapsel 'weet' waar het begin en het einde is van de prothese. Op die manier stopt het kapsel, zodra de structuur veranderd van prothese in kapsel. Wat ik altijd gelezen en gehoord heb, is dat als het kapsel glad gemaakt is door repeterende bewegingen, dat dan eigenlijk hetzelfde effect ontstaat dan wanneer er een gladde prothese gebruikt wordt.. Graag zou ik hierover uw mening horen, al gaf u natuurlijk ook al aan, dat er in verschillende groepen hierover gesproken wordt en de adviezen niet eenduidig hoeven te zijn. Echter.. wat zegt de wetenschap hierover? Daar is op google niets over te vinden, en ik heb geen beschikking tot wetenschappelijke literatuur... 

Het volgende advies dat vaak gegeven wordt, is het 'niet bukken'. Ik kan me voorstellen, dat dit te maken heeft met de inkapseling van de prothese, of misschien wel met een vers gemaakte pocket waarin een prothese geplaatst is, en een wond die niet genezen is, is makkelijker rekbaar dan een stabiele omgeving? MIsschien dat u hierover wat uitleg kunt verschaffen? Ik kan hierover nergens info vinden namelijk.

Sporten! Een ander thema. Er wordt meestal geadviseerd 6 weken niet te sporten, en daar hebben veel meiden het moeilijk mee. Ik ben zelf verpleegkundige en ik kan me voorstellen, dat sporten, net als na andere operaties, niet bevorderlijk is voor het herstel.. Een verhoogde hartslag en zuurstofrijk bloed dat naar andere delen van het lichaam gebracht moet worden, dan naar de wonden die toch ontstaan zijn in je lichaam door de operatie, is niet bevorderlijk voor de genezing neem ik aan. Hoe meer rust je lichaam krijgt, hoe meer energie en zuurstof er over blijft en hoe goed mogelijk afvalstoffen door je lymfen en bloedbaan afgevoerd kunnen worden.
Zes weken is misschien lang, maar misschien dat u hier eens uw licht op kunt werpen?

Het spijt me dat ik zo lang van stof ben, maar nu u hier tóch bent, grijp ik maar meteen mijn kans :131:

Tillen, zwaarder dan 2 kg.. 
Dit wordt vooral afgeraden bij meiden die een sub-musculaire augmentatie ondergaan. Dit om kapselcontractuur te vermijden.. Is hier een eenduidige richtlijn over? Geldt dit voor een bepaalde tijd?

Volgens mij heb ik nu wel ongeveer alles hier beschreven wat ik zo kan bedenken.... 
Met Uw hulp, maakt u het mij makkelijker om een goed en gedegen advies te geven aan de meiden op het forum. Dat is sowieso mijn insteek, omdat er al genoeg slechte en subjectieve info te vinden is op het wereldwijde web.

Alvast bedankt voor Uw tijd!

Met vriendelijke groet, 
BB

 

  • Upvote 7
Link naar reactie
Delen op andere sites

1 minuut geleden zei mamaaavan2:

Hoe zit het met het tillen van een baby van 9 kilo.? Mag dat na een week gewoon met ellebogen in de zij? Ik ga niet hele dagen met haar rondlopen , maar is meer van de box na de bank van de bank naar bed... 

Dit is een van de dingen die ik idd bedoel met mijn vraag hierboven, over tillen bij sub-musculaire plaatsing...

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Sven Bruekers,

zal er een groot verschil zijn wanneer je de implantaten achter de spier hebt (geen dualplane echt achter de spier hebt) en wanneer je ze voor de spier laat plaatsen?

Liefs, Kim

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste BB,

Ik ben het helemaal met je eens, het is moeilijk een eensluidend beleid te vinden.

Jouw advies om met je eigen pc te overleggen is zeker een goed advies, zeker voor specifieke vragen met betrekking tot een recentelijke operatie. De behandelend pc kan de situatie veel beter inschatten en is degene die je als eerste zou moeten benaderen.

De algemene vragen die je stelt kan ik zo goed mogelijk proberen te behandelen.

Het heffen van de ellebogen boven de schouders is iets dat ook ik afraad de eerste 2 wk, zowel bij patiënten die de prothese voor als achter de spier (Dual Plane) geplaatst hebben gekregen. De reden hiervoor is dat we proberen te voorkomen dat de prothese draait of verplaatst. Niet zozeer dat we bang zijn voor scheurtjes in het kapsel. Een kapsel is een vlies rondom de prothese en dat moet daar eerst groeien, eigenlijk en soort littekenweefsel. De eerste paar dagen is dit er dus nog niet en kunnen er dus ook geen scheurtjes in ontstaan. Een kapselcontractuur (verharding en intrekkingen) is iets wat op termijn kan ontstaan en dat niet goed te vermijden is. Gemiddeld ontstaat een kapselcontractuur 1%/jaar dat de prothese geplaatst is. Na 1 jaar heb je dus 1% kans op een kapselcontractuur, na 5 jaar 5% enz. De theorie erachter is dat bij bacterie groei op de prothese of bij bloeduitstortingen er meer litteken weefsel ontstaat en de kapselcontractuur dus eerder optreedt. Als je dat dit weet is het natuurlijk belangrijk om mn de eerste dagen rustig aan te doen zodat je kleine bloedinkjes vermijdt.

Ook de huishoudelijk taken, klussen en sporten kan beter vermeden worden in de beginfase, maar niet omdat het omhulsel van de prothese glad of ruw is. Het grootste risico is ook hier weer draaien of verplaatsen van de prothese en optreden van kleine bloedinkjes. Het risico op een kapselcontractuur is bij gladde prothesen die onder de spier geplaatst worden net zo groot als bij getextureerde (ruwe) prothesen. Er is wel een licht verhoogd risico indien de gladde prothese voor de spier wordt geplaatst. In Canada en Amerika worden er meer gladde prothesen gebruikt dan getextureerde, het is dus zeker geen achterhaalde prothese. Er zitten ook voordelen aan, zo zijn de borsten zachter en soepeler juist omdat het omhulsel niet aan de prothese verkleefd. Ik gebruik zowel gladde als getextureerde en zowel druppel als ronde prothesen. Het kiezen voor een prothese is maatwerk, en daar moet je samen met je pc goed te tijd voor nemen, zodat je de voor en nadelen van alle prothesen kent.

Voor bukken geld eigenlijk hetzelfde. De pocket (holte waarin de prothese ligt) sluit in het begin nog niet perfect aan en daarom is er meer risico op draaien en verzakken, alhoewel dit risico bij bukken wel klein zal zijn.

Sporten is gezond en de wondgenezing wordt daardoor niet gehinderd. Wel kan het zo zijn dat de wonden in het begin nog te zwak en je kans hebt op dehiscentie (wijken van de wonden). Als dat gebeurt kan de prothese bloot komen te liggen en kan deze infecteren, met alle negatieve gevolgen van dien. De wondgenezing vindt in verschillende fasen plaats, waarbij de eerste 6wk erop gericht is de wond zo stevig mogelijk te maken. Er wordt door het lichaam steeds meer bindweefsel naar de wond gebracht en het litteken wordt steeds dikker en harder. Daarna komt de wond langzaam maar zeker in de remodeleringfase, hierin breekt het lichaam het overbodige bindweefsel af en worden de bindweefsel vezels netjes tov elkaar georiënteerd. Dan wordt het litteken steeds zachter. Dit proces kan wel tot 1-2 jaar na de operatie doorgaan en uiteindelijk wordt het litteken, als het niet meer actief is, huidkleurig.

Ik adviseer vaak om tillen zwaarder dan 5 kg te vermijden, zeker bij de submusculair geplaatste prothesen, omdat dan door aanspannen van de borstspier er draaiing of verplaatsing kan ontstaan. 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, zodat ook jij betere adviezen kan geven.

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

  • Upvote 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste mammaaavan2,

Het gaat erom dat je de belasting zoveel mogelijk probeert te vermijden. Volledig vermijden gaat natuurlijk niet, je bent immers ook een moeder en de zorg voor je kindje moet doorgaan. 

Kleine korte stukjes tillen zullen niet veel kwaad kunnen. Het is belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert, als je pijnlijke of gevoelige borsten krijgt moet je even een stapje terug doen.

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Kimye,

de grote borst spier loopt diagonaal van je borstbeen naar je bovenarm. Bij een Dual Plane, maar ook bij volledig submusculaire plaatsing zal ongeveer 1/3 (zijkant en onder) van de prothese onder de spier vandaan komen en zal er voor 2/3 onder liggen. 

De kans op draaien en verplaatsen ontstaat doordat de prothese nog niet vast ligt in de pocket (holte) en de spier eroverheen beweegt. Bij een Dual Plane is er meer risico op verzakking, maar bij een volledig submusculaire plaatsing heb je juist meer kans op een high riding prothese (verplaatsing naar boven).

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

51 minuten geleden zei Dokter Bruekers:

Beste BB,

Ik ben het helemaal met je eens, het is moeilijk een eensluidend beleid te vinden.

Jouw advies om met je eigen pc te overleggen is zeker een goed advies, zeker voor specifieke vragen met betrekking tot een recentelijke operatie. De behandelend pc kan de situatie veel beter inschatten en is degene die je als eerste zou moeten benaderen.

De algemene vragen die je stelt kan ik zo goed mogelijk proberen te behandelen.

Het heffen van de ellebogen boven de schouders is iets dat ook ik afraad de eerste 2 wk, zowel bij patiënten die de prothese voor als achter de spier (Dual Plane) geplaatst hebben gekregen. De reden hiervoor is dat we proberen te voorkomen dat de prothese draait of verplaatst. Niet zozeer dat we bang zijn voor scheurtjes in het kapsel. Een kapsel is een vlies rondom de prothese en dat moet daar eerst groeien, eigenlijk en soort littekenweefsel. De eerste paar dagen is dit er dus nog niet en kunnen er dus ook geen scheurtjes in ontstaan. Een kapselcontractuur (verharding en intrekkingen) is iets wat op termijn kan ontstaan en dat niet goed te vermijden is. Gemiddeld ontstaat een kapselcontractuur 1%/jaar dat de prothese geplaatst is. Na 1 jaar heb je dus 1% kans op een kapselcontractuur, na 5 jaar 5% enz. De theorie erachter is dat bij bacterie groei op de prothese of bij bloeduitstortingen er meer litteken weefsel ontstaat en de kapselcontractuur dus eerder optreedt. Als je dat dit weet is het natuurlijk belangrijk om mn de eerste dagen rustig aan te doen zodat je kleine bloedinkjes vermijdt.

Ook de huishoudelijk taken, klussen en sporten kan beter vermeden worden in de beginfase, maar niet omdat het omhulsel van de prothese glad of ruw is. Het grootste risico is ook hier weer draaien of verplaatsen van de prothese en optreden van kleine bloedinkjes. Het risico op een kapselcontractuur is bij gladde prothesen die onder de spier geplaatst worden net zo groot als bij getextureerde (ruwe) prothesen. Er is wel een licht verhoogd risico indien de gladde prothese voor de spier wordt geplaatst. In Canada en Amerika worden er meer gladde prothesen gebruikt dan getextureerde, het is dus zeker geen achterhaalde prothese. Er zitten ook voordelen aan, zo zijn de borsten zachter en soepeler juist omdat het omhulsel niet aan de prothese verkleefd. Ik gebruik zowel gladde als getextureerde en zowel druppel als ronde prothesen. Het kiezen voor een prothese is maatwerk, en daar moet je samen met je pc goed te tijd voor nemen, zodat je de voor en nadelen van alle prothesen kent.

Voor bukken geld eigenlijk hetzelfde. De pocket (holte waarin de prothese ligt) sluit in het begin nog niet perfect aan en daarom is er meer risico op draaien en verzakken, alhoewel dit risico bij bukken wel klein zal zijn.

Sporten is gezond en de wondgenezing wordt daardoor niet gehinderd. Wel kan het zo zijn dat de wonden in het begin nog te zwak en je kans hebt op dehiscentie (wijken van de wonden). Als dat gebeurt kan de prothese bloot komen te liggen en kan deze infecteren, met alle negatieve gevolgen van dien. De wondgenezing vindt in verschillende fasen plaats, waarbij de eerste 6wk erop gericht is de wond zo stevig mogelijk te maken. Er wordt door het lichaam steeds meer bindweefsel naar de wond gebracht en het litteken wordt steeds dikker en harder. Daarna komt de wond langzaam maar zeker in de remodeleringfase, hierin breekt het lichaam het overbodige bindweefsel af en worden de bindweefsel vezels netjes tov elkaar georiënteerd. Dan wordt het litteken steeds zachter. Dit proces kan wel tot 1-2 jaar na de operatie doorgaan en uiteindelijk wordt het litteken, als het niet meer actief is, huidkleurig.

Ik adviseer vaak om tillen zwaarder dan 5 kg te vermijden, zeker bij de submusculair geplaatste prothesen, omdat dan door aanspannen van de borstspier er draaiing of verplaatsing kan ontstaan. 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, zodat ook jij betere adviezen kan geven.

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

Bedankt voor uw uitgebreide uitleg.. Wel is dit ook weer een bevestiging van mijn ervaring dat de richtlijnen niet overal gelijk zijn, en zeker de motivatie erachter niet..
Het is idd zo, dat vooral in Amerika nog heel veel gebruik gemaakt wordt van de gladde prothesen.. U zegt er ook regelmatig nog gebruik van te maken.. Echter, het gros in Nederland maakt gebruik van de geruwde prothesen, omdat er onderzoeken geweest zijn (zover ik dit heb kunnen lezen in artikelen) dat vooral bij plaatsing voor de spier, een geruwde prothese minder kans geeft op kapselcontractie.. (of zit ik er nu echt helemaal naast? Ik heb me echt geprobeerd te verdiepen in de materie, en dit is wat ik toch tegenkwam hierbijj) Ik heb zover ik mij herinner nergens gezegd dat de gladde prothesen achterhaald zijn :) Wel dat de geruwde de nieuwe generatie prothesen zijn, en dat deze hier in Nederland en Belgie het meest gebruikt worden.
Bij de gladde prothesen wordt geadviseerd te masseren om overmatig kapsel tegen te houden, bij geruwde prothesen wordt masseren in de herstelfase afgeraden, juist om het tegenovergestelde effect te bereiken.. Ik ben op de hoogte ervan dat het kapsel gevormd moet worden, maar ook als een kapsel nog in de maak is en dus teer en dun is, is het gemakkelijk om dit te beschadigen. Dit werd mij destijds ook verteld en heb dit later  ook op internet bevestigd gevonden (bij een goede website, want zoals ik al aangaf, ben ik altijd op zoek naar de juiste info)

U zegt eigenlijk, dat een kapselcontractie alleen ontstaat door bloed of bacterie op de prothesen. Iemand die een bloeduitstorting heeft na de operatie, zou dan dus meer kans hebben op kapselcontractie dan iemand anders.. Maar wat is hier de achterliggende gedachte bij? Hoe komt dit dan? 
Een kapsel weet toch niet of er bloed zit, of dat het gewoon een bultje in de prothese is? (misschien een stomme vergelijking, maar ik denk altijd hardop :)
Hier zou ik echt graag meer de achterliggende gedachte achter weten, het technische verhaal.. Alleen als je zelf iets begrijpt, kun je het goed overbrengen naar anderen toe, dat zult u met me eens zijn.
Een bacterie... Meestal zorgt een bacterie voor ontstekingsverschijnselen, maar er zijn dus ook bacterien die kunnen zorgen voor een verhoogde kans op kapselcontractie.. In een steriele omgeving als een operatiezaal, zouden geen bacterien mee moeten kunnen gaan, met een prothese die in het lichaam geplaatst wordt.. Uiteraard bestaat er altijd de kans dat een huidbacterie, en dan vooral de stafylokok mee naar binnen glipt. Dit veroorzaakt echter meestal een infectie, met explantatie voor bepaalde tijd tot gevolg.. U zegt ook dat kapselcontractie 5% is na een jaar.. en dat dit kan ontstaan door bloeding en bacterie.. Groeit die bacterie dan zo langzaam? en wat doet die bacterie dat er een contractie van een kapsel ontstaat?

Het spijt me als dit allemaal overkomt alsof ik in discussie met u wil gaan.. Dit is echter niet het geval, ik wil alleen dingen graag begrijpen, en ook weten waarom dingen niet blijken te kloppen die ik in het verleden gelezen en gehoord heb.

U geeft wel aan, dat bepaalde dingen die u zegt, ook Uw advies zijn.. Het kan dus zijn dat andere meiden van andere pc's andere adviezen krijgen.. Hiervan ben ik mij ook bewust, dus zal blijven verwijzen naar hun eigen pc.. Deze is toch uiteindelijk de eindverantwoordelijke.. 

Heb ik nog 1 laatste vraag.. In het antwoord van u over de vraag wat het verschil is tussen dual plane en volledig achter de spier, zegt u dit: 

37 minuten geleden zei Dokter Bruekers:

Beste Kimye,

de grote borst spier loopt diagonaal van je borstbeen naar je bovenarm. Bij een Dual Plane, maar ook bij volledig submusculaire plaatsing zal ongeveer 1/3 (zijkant en onder) van de prothese onder de spier vandaan komen en zal er voor 2/3 onder liggen. 

De kans op draaien en verplaatsen ontstaat doordat de prothese nog niet vast ligt in de pocket (holte) en de spier eroverheen beweegt. Bij een Dual Plane is er meer risico op verzakking, maar bij een volledig submusculaire plaatsing heb je juist meer kans op een high riding prothese (verplaatsing naar boven).

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

U zegt dus, dat bij zowel de submusculaire als bij dual plane plaatsing, de prothese 1/3 op de spier zit, en 2/3 onder de spier (ongeveer iets verder dan tepelhoogte is deze overgang normaal gesproken, zover ik begrepen heb, echter ook afhankelijk van de breedte (en bij een anatomisch implantaat) van de lengte ) van de prothese)
Later in dit stukje zegt u dat er wel degelijk een verschil is, omdat bij een dual plane plaatsing de prothese kan zakken en bij een sub musculaire de prothese kan 'klimmen' 
Als bij beide methoden de prothese evenver onder de spier ligt en evenver boven de spier ligt.. waar zit dan precies het verschil?
Dit is hier op het forum altijd een vraag die gesteld wordt, en er zijn veel pc's die zeggen dat het hetzelfde is, en evenveel pc's zeggen dat het niet hetzelfde is, maar een goede uitleg ben ik nog niet tegen gekomen.. Zo zijn er ook nog pc's die spreken over een 'split muscle' 

Dokter Bruekers, hopelijk kunt u mij nog voorzien van enkele antwoorden. Hoeft niet vandaag hoor, want u zult ook moeten slapen ;)

Wel alvast bedankt voor uw tijd en toewijding!

Met vriendelijke groet,
BB

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Sven

Allereerst echt heeel fijn dat je dit wil doen! Heb in een paar minuten al echt veel geleerd.

Ik ben zelf bijna 11 weken geleden geopereerd, dual plane. Ik vroeg me af (omdat ik dus best veel sport) of ik al dagelijks buikspieroefeningen mag doen. Eigenlijk wil ik vooral weten in hoeverre je de borstspier mag belasten. Bij sommige oefeningen belast je voornamelijk de buikspier, maar pak je toch wel je borstpieren mee. 

Ik lees verschillende dingen. De een zegt na 6 weken al met krachttraining en/of hardlopen te mogen beginnen, maar ik lees bijvoorbeeld ook van pc's die krachttraining pas na 3 maanden aanraden. Ik ben ook wel benieuwd waarom er zoveel verschil zit in de adviezen.

Groetjes, Melis

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Dr Bruekers,

 

klopt het dat prothese die voor de spier geplaatst zijn groter uit komen dan dualplane of achter de spier? Dit heb ik namelijk opgemerkt, maar iedereen heeft hier ander mening over... Ik zal een goede voorbeeld geven:

Missrena: voorsituatie cup A krijgt voor de spier 400 en 450cc 

Dreamlou: voorsituatie cup B/C krijgt dualplane 500cc

Maar de borsten van missrena zijn groter dan dreamlou! Ze hebben allebei 85% eurosiliconen! Hoe kunnen we het anders verklaren?

 

Alvast bedankt

Mvg,

  • Upvote 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

33 minuten geleden zei Akachanel:

Beste Dr Bruekers,

 

klopt het dat prothese die voor de spier geplaatst zijn groter uit komen dan dualplane of achter de spier? Dit heb ik namelijk opgemerkt, maar iedereen heeft hier ander mening over... Ik zal een goede voorbeeld geven:

Missrena: voorsituatie cup A krijgt voor de spier 400 en 450cc 

Dreamlou: voorsituatie cup B/C krijgt dualplane 500cc

Maar de borsten van missrena zijn groter dan dreamlou! Ze hebben allebei 85% eurosiliconen! Hoe kunnen we het anders verklaren?

 

Alvast bedankt

Mvg,

Denk wel dat je erbij moet vermelden dat beide dames nog niet zo lang po zijn :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

13 minuten geleden zei Akachanel:

Ja idd maar het blijft een raadsel voor mij bb! Even zijn mening horen :)

ja maar het aantal po is ook belangrijker he ;) je boobs veranderen meestal nog tot 1 jaar po. Dus je kunt het niet echt vergelijken lijkt me. Behalve bij de dames die al iets langer po zijn dan 2 maanden... :) 

xx

Link naar reactie
Delen op andere sites

23 minuten geleden zei Akachanel:

Ja idd maar het blijft een raadsel voor mij bb! Even zijn mening horen :)

Zeker!  Ik wilde het er alleen bij vermelden omdat mijn mening is dat de spier bij duale plane nog uit gaat zetten. Die borsten 'groeien' vaak in week 8-10 po. Maar ik ben ook benieuwd naar de visie hierop van dr. Bruekers :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookiesop uw apparaat geplaatst om deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.