Ga naar inhoud
Mededeling voor iedereen! Lees meer... ×
Borsten Forum
Dokter Bruekers

Stel je vragen aan plastisch chirurg Sven Bruekers

Aanbevolen berichten

Mijn naam is Sven Bruekers, ik ben plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht en de Bergman Clinics.

Mijn specialisatie is borstchirurgie, zowel de borstreconstructieve chirurgie als de cosmetische borstchirurgie. Mochten er vragen zijn waar je mee zit dan zal ik deze graag voor je beantwoorden.

Als je een vraag voor me achterlaat in de vraagbaak kom ik er zo spoedig mogelijk op terug.

 • Upvote 2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Oh dat is leuk, dat er een pc is die vragen beantwoorden wil!!
De richtlijnen die u hanteert, zijn die ergens na te lezen trouwens? Er zijn namelijk nogal wat verschillen in adviezen die meiden krijgen tav hun herstel. De een mag ellebogen wel boven schouderhoogte doen, de ander mag geen zwaarder huishoudelijk werk doen, en de ander weer wel..

Het 'waarom' achter de uitleg is vaak het meest interessant, zodat meiden begrijpen waar de adviezen vandaan komen.

Alvast bedankt voor de tijd die u eraan wilt besteden! :35:

Groet, BB

 

 • Upvote 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Dit is fijn ! Net een vraag in de chat gesteld ( algemeen ).. Ben benieuwd . 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Beste BB,

Dank voor je berichtje. 

De meeste adviezen die de plastisch chirurgen hanteren zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen. Een richtlijn wordt opgesteld door een commissie van plastisch chirurgen en, indien van toepassing, andere specialisten. Deze commissie verzamelt zoveel mogelijk wetenschappelijk bewijs en als dat voor een bepaald onderwerp niet voorhanden is bediscussiëren ze dat onderwerp om zo tot een gedegen advies te komen.

Er zijn ook een hoop onderwerpen die niet door de richtlijnen behandeld worden. In dat geval geeft de behandelend plastisch chirurg een zo goed mogelijk advies op basis van de gegevens die hij/zij heeft. Dat varieert soms tussen plastisch chirurgen, maar het betekent niet dat het ene advies fout is en het andere goed. Er zijn inmiddels meerdere wegen naar Rome.

Ik probeer op mijn website zoveel mogelijk uit te leggen en daar zijn de richtlijnen ook te downloaden.

Je moet je registreren en/of aanmelden om de inhoud van dit bericht te kunnen bekijken.

Een andere site waar de richtlijnen op te vinden zijn is de nederlandse vereniging voor plastische chirurgie.

Je moet je registreren en/of aanmelden om de inhoud van dit bericht te kunnen bekijken.

Ik hoop dat je hier weer verder mee kunt.

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

 • Upvote 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Beste Eline33,

Er is ook een hoop informatie te vinden over borstverkleiningen, dit heet ook wel een mammareductie.

Als je een specifieke vraag hebt wil ik deze graag voor je beantwoorden. Algemene informatie en richtlijnen kun je vinden op de volgende links:

Je moet je registreren en/of aanmelden om de inhoud van dit bericht te kunnen bekijken.

Je moet je registreren en/of aanmelden om de inhoud van dit bericht te kunnen bekijken.

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

 • Upvote 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Beste Sven,

Ik ben vooral benieuwd naar de richtlijnen kwa werk etc,na een borstverkleining. Vooral om wat eerder al geschreven is,door de grote verschillen in advies hier in. Ikzelf werk in de verpleging,veel zwaar til en sjouw werk. Hoe snel kan dit werk volledig hervat worden bij een voorspoedig herstel,

En welke Hulp is de eerste periode thuis nodig als iemand alleen woont. Wat mag je wel en niet doen kwa huishoudelijke zaken,

Groetjes Eline

 • Upvote 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Beste Eline33,

Het herstel varieert sterk tussen verschillende patiënten, dus vandaar dat we over gemiddelden praten. Het kan dus zijn dat jouw herstel sneller of trager gaat.

Als alles goed gaat ontsla ik mijn patiënten de dag na de operatie. Over het algemeen adviseer ik mijn patiënten om een week vrij te nemen van het werk, in die eerste week is wat hulp thuis ook erg fijn. Zorg er in elk geval voor dat je geen boodschappen hoeft te doen en stel de zware huishoudelijke klussen zoveel mogelijk uit (of doe deze van tevoren). Na die eerste week kun je voorzichtig wat kantoorwerk (computer, administratief, etc) doen. Zwaar werk zoals tillen moet je echt wat langer uitstellen, ik adviseer vaak 4-6 wk. Als richtlijn voor zwaar werk hanteer ik meer dan 5 kg. Een beetje arbitrair, maar dan heb je iets meetbaars. Ook langdurig werk of veelvuldig dezelfde beweging (zoals bij stofzuigen of ramen lappen) kan zwaar zijn voor je lichaam en kun je dus beter uitstellen.

Het belangrijkste advies is dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Als de wonden netjes dicht zijn en je hebt geen pijnklachten meer, dan kun je voorzichtig wat werkzaamheden en activiteiten uitbreiden. Begin dan voorzichtig, want je moet er rekening mee houden dat als je begint met uitbreiden van je activiteiten het best goed kan aanvoelen, maar dat je later die avond of de volgende dag spierpijn of pijnlijke borsten krijgt. 

Ik hoop dat je hier wat mee geholpen bent.

Vriendelijke groeten,

Sven Bruekers, Plastisch Chirurg

 • Upvote 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Beste Dr. Bruekers. 

Ik ben idd op de hoogte van de richtlijnen van de NVPC en het is inderdaad niet zo dat het ene advies persé slechter hoeft te zijn, dan het andere.. Alleen is het wel lastig om als borstenforum dan één advies te geven. Het maakt het er niet makkelijker op om mee te denken, al ben ik zelf wel zover dat ik vaak aangeef dat je vooral naar de adviezen moet luisteren van je eigen pc. Ook voor u zal het niet makkelijk zijn om daar 1 lijn in te trekken, aangezien er dus ook collega's van u zijn, die van mening verschillen over het herstel. Toch aardig van u dat u hier een en ander wilt toelichten!

Misschien mag ik een paar dingen met U overleggen, en wilt u mij verbeteren waar ik er volgens u naast zit. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe info, dus sta erg open voor opbouwende kritiek en feedback!

Wat ik vooral het probleem vind, is dat nergens een eenduidig advies te vinden is en dat de adviezen vooral de laatste tijd nogal uiteen lopen.. Zoals ik al als voorbeeld gaf, het hoger heffen van de ellebogen dan schouderhoogte.. Mij is (ik ben bijna vier jaar geleden op consult geweest bij 5 verschillende pc's en ook geopereerd aan een borstvergroting met prothesen voor de spier) destijds altijd verteld, dat dit niet mag, de eerste weken, omdat je op deze manier een scheurtje in je kapsel kunt krijgen. Hoe meer scheurtjes er ontstaan, in een vormend kapsel, hoe meer kans dat deze littekentjes later kunnen gaan samentrekken.. Op die manier zou je kapselcontractie kunnen bevorderen.
Is dit inmiddels achterhaald? Er zijn namelijk enkele pc's (het zijn er niet veel, zover ik begrijp van meiden hier op het forum) die stellen dat het helemaal niet erg is om deze beweging al in het begin te maken. Er zijn zelfs enkele pc's (dan heb ik het zover ik nu even uit mijn hoofd weet over alleen enkele belgische pc's) die zelfs het advies geven, dat je elke dag enkele malen herhaaldelijk je volledige arm moet strekken boven je hoofd!!
Misschien kunt u begrijpen dat dit tot verwarring leid hier, en ik daarom ook mijn vragen aan u stel.

Verder gaat de vraag dan over de zwaarder huishoudelijke taken.. Laten we nemen: dweilen, stofzuigen, ramen zemen, strijken, om enkele voorbeelden te noemen weer. Deze zou je niet uitvoeren de eerste weken (was het advies zover ik altijd gehoord heb) aangezien dit overmatig kapsel in de hand zou kunnen werken. We hebben tegenwoordig de geruwde prothesen juist gekregen om dat overmatig kapsel terug te dringen (tov de gladde prothesen die vroeger gebruikt werden)
Het advies wordt gegeven om wrijving van het kapsel over de prothese te vermijden, zodat de binnenkant van het kapsel niet glad gemaakt wordt en dus het kapsel 'weet' waar het begin en het einde is van de prothese. Op die manier stopt het kapsel, zodra de structuur veranderd van prothese in kapsel. Wat ik altijd gelezen en gehoord heb, is dat als het kapsel glad gemaakt is door repeterende bewegingen, dat dan eigenlijk hetzelfde effect ontstaat dan wanneer er een gladde prothese gebruikt wordt.. Graag zou ik hierover uw mening horen, al gaf u natuurlijk ook al aan, dat er in verschillende groepen hierover gesproken wordt en de adviezen niet eenduidig hoeven te zijn. Echter.. wat zegt de wetenschap hierover? Daar is op google niets over te vinden, en ik heb geen beschikking tot wetenschappelijke literatuur... 

Het volgende advies dat vaak gegeven wordt, is het 'niet bukken'. Ik kan me voorstellen, dat dit te maken heeft met de inkapseling van de prothese, of misschien wel met een vers gemaakte pocket waarin een prothese geplaatst is, en een wond die niet genezen is, is makkelijker rekbaar dan een stabiele omgeving? MIsschien dat u hierover wat uitleg kunt verschaffen? Ik kan hierover nergens info vinden namelijk.

Sporten! Een ander thema. Er wordt meestal geadviseerd 6 weken niet te sporten, en daar hebben veel meiden het moeilijk mee. Ik ben zelf verpleegkundige en ik kan me voorstellen, dat sporten, net als na andere operaties, niet bevorderlijk is voor het herstel.. Een verhoogde hartslag en zuurstofrijk bloed dat naar andere delen van het lichaam gebracht moet worden, dan naar de wonden die toch ontstaan zijn in je lichaam door de operatie, is niet bevorderlijk voor de genezing neem ik aan. Hoe meer rust je lichaam krijgt, hoe meer energie en zuurstof er over blijft en hoe goed mogelijk afvalstoffen door je lymfen en bloedbaan afgevoerd kunnen worden.
Zes weken is misschien lang, maar misschien dat u hier eens uw licht op kunt werpen?

Het spijt me dat ik zo lang van stof ben, maar nu u hier tóch bent, grijp ik maar meteen mijn kans :131:

Tillen, zwaarder dan 2 kg.. 
Dit wordt vooral afgeraden bij meiden die een sub-musculaire augmentatie ondergaan. Dit om kapselcontractuur te vermijden.. Is hier een eenduidige richtlijn over? Geldt dit voor een bepaalde tijd?

Volgens mij heb ik nu wel ongeveer alles hier beschreven wat ik zo kan bedenken.... 
Met Uw hulp, maakt u het mij makkelijker om een goed en gedegen advies te geven aan de meiden op het forum. Dat is sowieso mijn insteek, omdat er al genoeg slechte en subjectieve info te vinden is op het wereldwijde web.

Alvast bedankt voor Uw tijd!

Met vriendelijke groet, 
BB

 

 • Upvote 7

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
7 minuten geleden zei best_boobie:

Mijn hemel, het is wel een heel lang bericht geworden:blush:

Zo gaat er 1 f los haha 

 • Upvote 2

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Hoe zit het met het tillen van een baby van 9 kilo.? Mag dat na een week gewoon met ellebogen in de zij? Ik ga niet hele dagen met haar rondlopen , maar is meer van de box na de bank van de bank naar bed... 

 • Upvote 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
1 minuut geleden zei mamaaavan2:

Hoe zit het met het tillen van een baby van 9 kilo.? Mag dat na een week gewoon met ellebogen in de zij? Ik ga niet hele dagen met haar rondlopen , maar is meer van de box na de bank van de bank naar bed... 

Dit is een van de dingen die ik idd bedoel met mijn vraag hierboven, over tillen bij sub-musculaire plaatsing...

 • Upvote 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Beste Sven Bruekers,

zal er een groot verschil zijn wanneer je de implantaten achter de spier hebt (geen dualplane echt achter de spier hebt) en wanneer je ze voor de spier laat plaatsen?

Liefs, Kim

 • Upvote 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmeldenPremium Theme Designed By IBTheme.com

×