Jump to content

De geboorte van mijn nieuwe neus


Patrick

Recommended Posts

De 'geboorte' van mijn nieuwe neus

“Wilt u in de spiegel kijken?"

“Ja!”

Ik was sprakeloos, en dacht bij mezelf: "Hoe is het mogelijk?”

Vooraleer ik verder ga, wil ik iets over mezelf schrijven.

Ik ben een man van 41 lentes (gun mij die illusie, aub.?), luister naar de naam Patrick en zou mezelf omschrijven als ‘een bezig ventje’.

(Noot aan onze Nederlandse bezoek(st)ers, ik ben een Vlaming en gebruik soms typische gezegde(n), woorden en uitdrukkingen. Laat het me gerust weten, als iets duiding behoeft.)

Sedert mijn pubertijd, heb ik het latente verlangen naar een andere (lees: kleinere, fijnere en smallere neus). Ik las toen ook al boeken over plastische chirurgie, ‘k kocht het werkje (en bezit ‘t nog): ”Plastische chirurgie - wat kan en niet kan“ geschreven door Dr. Kurt J. Wagner en Dr. Gerald Imber.

(De inhoud van dit goed en duidelijk geschreven naslagwerkje is een hulp geweest bij mijn beslissing). Het bleek toen al een gids om mijn ‘imaginaire neus’ te boetseren.

Maar er was nog een lange weg te gaan!

Ook heb ik (vergeleken met anno 2010) de indruk dat esthetische ingrepen vroeger, veel minder bespreekbaar waren. Er werd véél minder over gesproken en geschreven (begrijp in het ‘pre-internettijdperk’), er waren bijlange nog niet zovéél themazenders te zien op tv, en programma’s genre ‘make me beautiful’ waren ‘not done’.

Ik herinner me een reportage van een gevierde Vlaamse journalist(‘Jambers’ voor de kenners), die een uitzending (in zijn gelijknamige succesreeks) verzorgde over een meisje die een aantal ingrepen had ondergaan. Hij sloot de uitzending af met de mededeling dat ze voortijdig uit het leven was gestapt.

Wat (bij mij althans) een gevoel naliet van: “Is dat wel psychisch gezond, om uzelf te transformeren en in een gezond lichaam te laten snijden?”. “Moet ik mezelf maar aanvaarden en de neus (die mijn pa & ma voor mij gemaakt hebben)(leren) graag (te) zien?”

“Slapen en nooit méér wakker worden!”, spookte ook (dikwijls) door mijn hoofd. Er zijn genoeg van die verhalen, die dan in je geheugen worden geprent en zo een eigen leven leiden (los van de medische realiteit). Want, als je zo begint te tobben ontstaan er de meest gruwelijke scripten, Stephen King en Robin Cook waardig.

De bizarriteit ervan is, als je zo'n soort redenering in je hersenen gevormd hebt je eerder geneigd bent informatie te absorberen (en te herinneren) die past in die manier van denken (en voelen), dan dat je andere (tegenovergestelde) input onthoudt. (Mensen leren vlugger dingen aan dan dat ze iets afleren, vreemd he!)

Ook moet ik meegeven dat het verlangen om iets aan mijn uiterlijk te veranderen (soms) verdrongen werd. Een mens leidt zijn leven, studeert, werkt, huwt en leidt een druk bestaan.

In 1993, heb ik in Gent (België, Oost-Vlaanderen) een plastisch chirurg bezocht. Ik vertelde over mijn wens en hij zei dat hij me begreep en kon helpen. Hij vertelde me over de kostprijs (+/- €1000), en vroeg me of ik het kon betalen?. En ja, dat was het zo’n beetje. Zonneklaar (achteraf gezien), dat ik het voor bekeken hield.

Nu ja, de jaren verstrijken. Op een gegeven moment word je, je ervan bewust dat je meer aandacht (moet) besteden aan je gezondheid. In mijn geval moest ik noodgedwongen 25 à 30 kg. lichaamsgewicht verliezen. (Om ernstige problemen met hart- en bloedvaten te vermijden). Dat geeft u ook een groter lichaamsbesef. De aangename bijkomstigheid van een gezondere levenswijze (naast een drastisch gewichtsverlies) is dat je gecomplimenteerd wordt over je verbeterde uitstraling en dat je, je (psychisch) beter in je vel voelt (dat doet wel iets met een mens :13: ).

Je gaat meer sporten, leeft gezondheidsbewuster en kijkt ook meer naar het instandhouden en verbeteren van je eigen voorkomen.

Ik vond ook dat door mijn gewichtsafname, het vet in mijn wangzakken smolt en daardoor mijn gezicht véél van vorm veranderde. Aangezien ik op dat moment (later jukbeenimplantaten laten plaatsen) geen hoge jukbeenderen had, kwam mijn neus nog meer in het vizier :20: !

Als ik recente foto’s vergeleek met die van vroeger, vond ik dat mijn neus enorm véél veranderd was. Hetgeen ik zéér confronterend, ontnuchterend en ronduit pijnlijk vond. Wat mij nog meer dwong om te beginnen nadenken over een ‘changement à vue’. En zo kwam een oud en verdrongen verlangen weer als een feniks uit de as herrezen, en begon ‘k mijn neus als een geduchte tegenstander :156: te zien, één die met alle mogelijke gelegitimeerde middelen moest ‘aangepakt’ worden :93: .

Karrenvrachten vol boeken en tijdschriften werden uit bibliotheken aangesleept en gelezen :62: . Internetsites ‘non-stop’ gegoogeld, allerhande zoekwoorden (bestaande en gefantaseerde) werden ‘cyberspace’ ingestuurd. Televisieprogramma’s werden bekeken, gescreend en getaxeerd op ‘info over neuzen’. Alle mensen die je maar zag (op tv, via ‘de boekjes’, films, en ook die van ‘vlees en bloed’) werden beoordeeld op hun ‘neusschoonheid’. Je begon in je hoofd een database te maken van de mensen met hun neus, samen met alle mogelijke en definieerbare (zelf verzonnen) parameters.

Eerst begon ik mezelf te informeren over de wijze, waarop een neusverkleining kon worden uitgevoerd. Er zijn meerdere mogelijkheden afh. van o.a. de scholing, handigheid, ervaring van de chirurg, etc…..

Eerlijk gezegd, stelde ik aan mezelf de vraag: "Hoe zou ik een neus verkleinen?". Na héél wat lezen (en ingebeelde operaties), kon ik résumeren dat er in grote lijnen een 2-tal principes zijn.

Het eerste (wat ik een béétje oneerbiedig ‘neuspeuteren’ noem), is die waarbij de arts via de neusgaten de wijzigingen aanbrengt. Het voordeel is dat er geen zichtbare littekens zijn, maar (volgens de literatuur) het véél moeilijker is om zéér nauwkeurig te werken. En dat in een operatiezone, waar elke mm. een wereld van verschil kan zijn! Iets, dat naar mijn gevoel en ‘common sense’ een nog grotere uitdaging vormt, om een tevreden patiënt :59: te maken. (Want, zeg nu zelf, aan je auto sleutelen zonder de motorkap volledig te openen is een echt huzarenstukje!)

Deze illustratie brengt me ‘naadloos’ bij het andere principe. Namelijk die, waar een klein sneetje wordt gemaakt (tussen de neusgaten), en ‘het dak van de neus’ wordt opengeklapt (cfr. motorkap naar omhoog) en zo de nodige veranderingen worden aangebracht. Er is weliswaar een klein littekentje (tussen de neusgaten), maar de arts werkt véél overzichtelijker en nauwkeuriger. Wat de kans op geslaagde ingrepen aanzienlijk vergroot, en daar is het ‘m toch om te doen, he?.

Ondertussen was ik drukdoende, allerlei operatieverslagen en -ervaringen te lezen. (Op één moment, had ik het gevoel dat ik met plastische chirurgie ging slapen, opstond en gedurende de ganse dag er gestaag aan dacht.)

Want één van de vele hamvragen was, “Bij wie moet ik nu gaan? Er zijn een heleboel pc’s actief, welke is de beste? Waar? In welk ziekenhuis? Privé-, algemeen of Universitair ziekenhuis? Wat zal me dat kosten? Teruggave van een ziekenfonds? Risico’s? Enz.......????”

Na het lezen van één van de operatieverslagen op www.plastischechirurgie.startpagina.nl (met zéér lovende commentaren over Dr.Bernard Cambier)

besloot ik naar het Algemeen ziekenhuis in Dendermonde www.azsintblasius.be te gaan en een eerste gesprek te hebben (maandag 31/08/2009)

Daar aangekomen kwam ik aan de beurt om hem te spreken. We bespraken wensen en mogelijkheden (gesprek duurde niet lang) en ik werd subtiel(!) uitgenodigd om naar zijn privé-kliniek www.esthetische-chirurgie.be in Gent te komen.

Nu, op 10/11/2009 had ik uiteindelijk een gesprek. Het gesprek verliep summier. Ik had een scenario gemaakt, om zo duidelijk mogelijk kenbaar te maken wat me hindert aan mijn neus, mijn wensen zijn, enz…., en gewapend met mijn zelfgemaakte foto’s (in kleur en vanuit verschillende hoeken) overliepen we alles.

Ik zal het hieronder samenvatten:

Wat vind ik van mijn neus?

Ik vind mijn neus te groot, te breed en te grof (‘te vlezig’) zowel in voor-, als zijaanzicht. De aandacht van mensen valt eerder op mijn neus dan op de ogen.

(Nogal grote neusgaten bij ‘opwinding’, sporten etc.., en ik vind dat mijn neusvleugels te groot zijn.)

Hij past niet goed bij de rest van mijn gezicht (vb. bij de ogen), ‘k ervaar hem als te geprononceerd en heb de indruk dat de neus groter wordt (‘kraakbeenaangroei’)door het ouder worden.

Ook de neustop lijkt door de jaren heen méér neer te zakken. Naarmate ik ‘voller’ lach, krijg ik een ‘scherpere’ neus . De hoek tussen neus en gezicht (expressieloos gemeten >30°, ik denk 37°). Ik baseer me op het ‘model van Shadow’.

De neusrug is ook niet 100% recht. Bij het ‘vol’ lachen vind ik ook dat ik een ‘gebochelde’ neusrug krijg, vind ik absoluut niet mooi!

Wat mijn wens is:

De bedoeling is dat ik een kleine en fijne neus krijg. Zowel in voor-, als zijaanzicht. De neushoek tussen aangezicht en neus moet verkleinen (is 30° ideaal?). De neus moet veel smaller worden (dwz. neusrug en –gaten). Neusgaten moeten minder groot zijn, zowel in rust als bij dieper ademhalen, ‘k wil dus ook kleinere neusvleugels.

Idealiter vind ik dat de blik van mensen eerst moet ‘gevangen’ worden door de ogen en mond en NIET afgeleid door de neus.

Bij ‘voller lachen’ wil ik geen scherpe en brede neustop, en die gebochelde neusrug moet ook weg.

Nu, het bleek tijdens het gesprek dat hij de neusvleugels niet wil wijzigen. Het versmallen van de neus zou resultaten boeken, en het verminderen van de neushoek zou zichtbare maar minimale resultaten geven. De chirurg bewerkte mijn foto’s met een balpen om een idee te geven van het te verwachten resultaat.

Aan de neustop zou niet geraakt worden. Hij zei dat de mogelijkheden beperkt waren om die te wijzigen, om te voorkomen dat de neus in elkaar zou zakken (vgl. met Michael Jackson). Ik zou ook gedurende 2 dagen in het ziekenhuis verblijven (met wieken in de neus).

Kostprijs zou ongeveer €1750 zijn, integraal zelf te betalen. Hij grapte tijdens het gesprek dat ik zou lijden aan het ‘laat mij maar liggen syndroom’.

Tijdens het uittekenen op mijn foto’s, stelde ik me de vraag of er wel überhaupt een zichtbaar verschil zou zijn met ‘pré-opp.’? Ik wou geen ‘placebo-operatie’! Enfin, dat gevoel van twijfel overviel me! We verlieten (Eefje en ik) de privé-kliniek (hoefden niets te betalen) en ik zei alles ’s te laten bezinken.

Ik besloot mijn neus niet door Dr. Cambier te laten opereren en maakte afspraken met enkele andere plastisch chirurgen in het Gentse.

Op maandag 30/11/2009 ging ik naar Dr. Patrick Tonnard.

Hij is de auteur van enkele interessante boeken en artikels over esthetische chirurgie. Op diverse fora is er heel wat afgeschreven over hem en z’n privé-kliniek in Sint-Martens-Latem. Hij heeft blijkbaar een grote aanhang van tevreden patiënten en sympathisanten. Tevens zijn er ook een voldoende aantal mensen die, om allerhande redenen, scherp van leer trekken (op het ’t net) tegen Dr. Tonnard en Co

Als ik Dr. Tonnard googelde, kwam ik op heel wat hits en op een zéér goed ogende site van zijn privé-kliniek www.coupurecentrum.be, met héél wat uitgebreide en goede info. Ik vind het eerlijk gezegd, de beste site van een privé-kliniek voor plastische chirurgie, die ik al (in België) gevonden heb.

Ik vond héél wat terug over de Gentse chirurg en blijkbaar is hij gespecialiseerd in neuscorrecties.

Na even te wachten, werd ik uitgenodigd om foto’s te laten nemen van mijn gelaat. En dit vanuit verschillende hoeken. Daarna, kwam ik aan de beurt. We kwamen binnen in zijn consultatieruimte, mochten plaatsnemen en ‘k mocht van wal steken. Ik had het gevoel, dat hij me heel wat tijd gunde om mijn wensen te uiten. Ondertussen noteerde hij dingen en gaf een goede en duidelijk uitleg. Zonder zich te verliezen in technische details. De genomen foto’s werden getoond op een groot beeldscherm en hij bewerkte de foto’s met een soort ‘Photoshop’. Zowel in voor– als zijaanzicht. Eerlijk gezegd, beviel me het resultaat. Natuurlijk, de beelden dienden om een idee te geven over het te verwachten resultaat. En zijn géén resultatenverbintenis. Hij wou wel geen foto’s meegeven, en ook géén kopie maken op een cd-rom of usb-stick. Waarschijnlijk om eventuele problemen te vermijden met malcontente patiënten (=klanten?). Ik mocht wel ten allen tijde de foto’s opnieuw bekijken in ‘het Coupurecentrum’. We betaalden € €30,00, kregen een consultatiebriefje (inwisselbaar bij mijn ziekenfonds), waardoor ik nog een gedeelte terugkreeg. Eefje en ik gingen weg met een wel erg goed gevoel.

Samengevat kon ik zeggen, dat hij tegemoet kon komen aan de meeste van mijn wensen, de neustop zou worden gelift (neusvleugels liet hij onaangeroerd) en de totale prijs zou rond de €4500 (All-Inn) zijn. Volledig zelf te betalen, dwz. zonder tussenkomst van mijn Belgisch ziekenfonds, noch van mijn DKV- hospitalisatieverzekering.

In de namiddag had ik een afspraak met een andere plastisch chirurg, in het Gentse universitaire Ziekenhuis (K12), Dr. Nathalie Roche

www.uzgent.be . We moesten eventjes wachten in haar sobere en kaal ogende bureel. Ik toonde mijn foto’s en we overliepen hetzelfde scenario.

Deze van Nederland afkomstige vrouw, zou de neusvleugels ook onaangeroerd laten. De neus kon versmald worden, neushoek verkleind, (eventueel stukje kunststof als steun in de neus en het spiertje doorknippen, "als ik het vind": zei ze!). Maar ze kon (wou?) me géén enkel beeld geven, noch een tekening, noch een computersimulatie maken, over het te verwachten resultaat.

‘Oeps, I did it again’, er schoot me wéér dezelfde vraag door het hoofd.

‘Zou het zich wel lonen om me te laten opereren?'

En op de vraag wat het handeltje me zou kosten, zei ze dat ik toch zeker minstens €4000 moest zien samen te brengen, exclusief opnamekosten (‘Aussi pour moi’!).

Wie dacht dat je altijd goedkoper af was, in een door gemeenschapsgelden betaald Universitaire Ziekenhuis?

Ik verliet na ons gesprekje de afdeling en was niet echt begeesterd door haar.

(Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat ze géén vaardig chirurg is!).

Maar je moet toch een goed gevoel hebben, om u over te geven aan iemand die jouw neus breekt (sic!) en hermodelleert!

De visite met Dr. Roche heeft me €67,38 gekost, de factuur en het doktersbriefje kwamen later in de brievenbus!

Ik besloot woensdag 2 december 2009, nog ’s een laatste gesprek te hebben met Dr. De Meyere Bruno www.artemedis.be (‘goede wijn behoeft geen krans’). Eefje en ikzelf, babbelden ronduit bijna 90 min. Het was een aangenaam en verkwikkend gesprek. Hij vertelde ons dat hij niet zovéél ervaring heeft met neuzen, ook via de neusgaten werkt en hij zei ook dat hij een aantal artsen kent die méér gespecialiseerd zijn (waaronder Dr. Tonnard) en gaf me nog de naam van een gerenommeerd Nederlandse plastisch chirurg. We namen afscheid, betaalden €30,00 en kregen hetzelfde soort doktersbriefje, als bij de voorgaande medici (te bedenken dat we hem samen 1h en 30 min. gegijzeld hielden!).

Ik besloot het een tijdje te laten bezinken, wat dingen te lezen en later dan een beslissing te nemen.

Volledigheidshalve wil ik meegeven dat ik bij elk gesprek een vragenlijst voorlegde.

Ik zal ze hieronder plaatsen:

Q&A???

Wat gebeurt er voor, tijdens en direct na de operatie?

Hoeveel neusoperaties heeft u al gedaan?

Welke methode wordt gebruikt?

Welke anesthesie wordt gebruikt?

Voert u de ingreep zelf uit?

Hoe lang duurt de operatie?

Hoe lang duurt alles?

Wat zijn de risico’s?

Wat is het tevredenheidspercentage van alle door u geopereerde (rhinoplastie)patiënten na 12 maanden ‘postoperatief’(bij benadering)?

Kan u mij voor- en nafoto’s tonen van mensen met een (letterlijk) gelijkaardig neusprofiel?

Welke is de kans op besmetting door een ziekenhuisbacterie en/of een ‘vleesetende bacterie’?

Wat zijn de verschillen tussen een privé-kliniek en een algemeen ziekenhuis?

Kan er via een simulatie (computersimulatie, tekening, etc…) een idee worden gegeven van het te verwachten resultaat?

Kan u me een printje maken en/of het beeld naar mijn USB-stick exporteren (voor en na)?

Welke pijnen, ongemakken en complicaties kunnen verwacht worden?

• En wat gebeurt er dan? Hoe groot is de kans?

Wanneer kan ik terug aan het werk en opnieuw sporten?

Wat is de kostprijs?

• Zijn er mogelijkheden voor een tussenkomst van het ziekenfonds voor vb. het ‘corrigeren van een scheef neustussenschot' (mits voorafgaandelijk onderzoek door KNO-arts)?

• Is er een mogelijkheid voor een (gedeeltelijke) teruggave van de operatiekosten door mijn DKV-hospitalisatieverzekering (Medicard)?

• Is de kostprijs ‘All-Inn’?

Betalen voor de ingreep?

• Cash, Bancontact of overschrijving?

Nuchter zijn voor de ingreep (géén eten en/of drinken voor de ingreep)?

Nog andere wetenswaardigheden?

En dan eindelijk, heb ik de knoop doorgehakt, ik zou me laten opereren door Dr. Tonnard. Ik belde het secretariaat op om een afspraak te maken voor woensdag 17 februari 2010. De geplande ‘fabricatiedag’ van mijn nieuwe neus!

Het was de bedoeling het integrale bedrag over te maken en ten laatste 1 week voor de ingreep zouden alle rekeningen moeten vereffend zijn. In de opgestuurde bundel, hoorden enkele ‘informed consent’ documenten (in duplo), medische vragenlijsten (aan de anesthesist voor de ingreep te overhandigen en één door de huisarts in te vullen). Bloedonderzoeken en een EKG sloten de formaliteitenrij af, en nu aftellen maar!

Ik zorgde dat ‘k kon beschikken over de nodige betaalde verlofdagen (van mijn werkgever). In België ligt het moeilijk als je als bediende ziekteverlof (dwz. door de werkgever betaald) opneemt om een cosmetische ingreep te ondergaan (zowel wettelijk als ethisch). Zo, dat was dan ook geregeld!

Woensdag 17 februari kondigde zich aan. Mijn ochtendrituelen hielden ook in dat ik afscheid nam van mijn ‘oude en vertrouwde neus’.

Het was bijna een ‘sacrale’ ochtend!

Ja, ontbijten en koffie drinken met ‘mijn oude neus’ zat er niet in. Ik moest nuchter blijven. Om 07u30 werd ik in het privé-kliniek www.emctwee.be verwacht. Als chauffeur en gezelschapsdame van dienst kon ik de ganse dag genieten van Eefje haar gezelschap! Rond 07u10, parkeerden we onze auto op de parking, aan de achterzijde van Ik belde aan de parlofoon, en we mochten naar de 2e verdieping komen. We werden begeleid naar onze privé-kamer, die de naam ‘Jupiter’ kreeg. Alle verblijfplaatsen dragen de naam van een planeet.

De kamers zijn voorzien van 2 éénpersoonsbedden (elektrisch verstelbaar), een badkamer met ligbad, en een buitenterras met klein tafeltje en 2 tuinzeteltjes.

De breedbeeldtelevisie is gezet op een klein koelkast (zelf te bevoorraden!). Ons verblijf bood zicht op ‘de Kortrijksesteenweg’ dmv. een breed schuifraam. Er waren donkerrode gordijnen die het daglicht goed buitensloten. Het verblijf beschikte over een telefoon, met de mogelijkheid de arts of een verpleegkundige op te roepen. Tevens was er een mogelijkheid om draadloos in te loggen op ’t internet (kosteloos).

De verpleegster bracht me een operatieshort, 2 panty’s, één paar slofjes en een kamerjas. Ik gaf ook al mijn (vooraf) ingevulde documenten mee. Ze zei, me rond 08u00 op te halen. Ik kleedde me om, kon alles kwijt in de ruime kleerkast en legde me op bed. Ik telde m’n laatste minuten af (met mijn ‘oude’ neus, welteverstaan!).

Enkele discrete klopjes en de deur opende zich.

“Dag meneer, de dokter en anesthesist zijn er. We komen u ophalen”.

Afscheid genomen en direct meegegaan.

Ik was er helemaal klaar voor!

De lift genomen en dan naar de operatiezaal gestapt. Ze zag er zéér groot uit, helder verlicht en voelde fris aan. Op de muur was er een groot beeldscherm aangebracht, waarop er 4 foto’ prijkten. Twéémaal voor- en zijaanzichten, pré- en postopp. De uitnodiging volgde om plaats te nemen op de smalle operatietafel. De mannelijke anesthesist stelde zich voor en legde een infuus aan mijn linkeronderarm. Het was een beetje zoeken om je goed te leggen op de werkplek van de chirurg. Het was de bedoeling dat m’n hoofd op het ‘cirkelvormige’ hoofdkussen kwam te liggen.

De anesthesist vroeg m’n leeftijd, dr. Tonnard kwam ’s gedag zeggen, vroeg me hoe het was, en ‘k zei dat ik me zenuwachtig voelde. Hij zei toen laconiek, dat zoiets beter is dan dat zij zich ‘nerveus’ zouden voelen.

Ondertussen zag ik dat het al 08u15 was en wierp nog enkele blikken op mijn ‘futuristische’ neus! Er kwam een gemaskerde :ph34r: vrouw zeggen, dat ze me wat zuurstof zou geven (een mens kan dat natuurlijk altijd gebruiken, he!). Ik zei nog tegen haar dat ik een vanilleachtige geur snoof, ze zei me dat zoiets komt door het zuurstofmasker. En dat was het laatste wat ik me nog herinner!

Toen ik ontwaakte in de ‘recovery’, zag ik een verpleegkundige af en toe ’s passeren, vroeg me hoe het was en noteerde enkele dingen. Ik lag alleen (er zijn meerdere bedden in de ‘ontwaakzaal’) en had wel een dorstige mond. Ik kreeg een klein flesje water (met een rietje) om mijn ‘droge’ mond weg te spoelen.Toen kwam de verpleegkundige met de rolstoel, en bracht me terug naar ‘Jupiter’!

:88:

Terug op kamer (rond 11u46), legde ik me op bed. Ik bestudeerde mezelf met een klein spiegeltje en zag een gipsverband op de neus, vastgekleefd met enkele lange pleisters. Er was ook een grote pleister, onderaan de neus (evenwijdig aan de bovenlip). Mijn neus oogde kleiner, en de neushoek was ook kleiner. Ik kon al ademen door de neus (géén wieken), en voor de rest was het bekomen :44: , slapen (opletten dat ‘k niet op mijn zij lig) en een beetje tv kijken. We riepen de verpleegkundige toen mijn infuuszak leeg was (er was ook een antibioticum toegevoegd), en men kwam regelmatig controleren of alles naar wens liep.

Ik kreeg 2 kleine yoghourtjes, en Eefje werd uitgenodigd om zichzelf te bedienen in de centrale inkom (voorraadkast met véél lekkers :162: !). Er stond zelf een ‘magnetron’ om vb. zelf een soepje op te warmen. Ja, er was aan alles en iedereen gedacht!

Toen Dr. Tonnard kwam (rond 17 u 00), (blijkbaar een zéér drukke operatiedag), zei hij dat alles goed was verlopen. Hij verwijderde de grote dwarse pleister, bevestigde onze volgende afspraak (dinsdag 23 februari 2010) en verzekerde me dat het mooi zal worden! Daarmee gaf hij het ‘fiat’ om ‘Jupiter’ te verlaten. Eénmaal thuis gekomen, heb ik me geïnstalleerd op mijn sofa (samen met mijn nekkussen). (Cadeautje van Eefje, uit de Ikea meegebracht. Geeft véél steun en voorkomt dat ik naar links/rechts draai. Echt wel praktisch en ligt comfortabel!)

Het lukte wel om te ademen door de neus, ‘k had soms wel een droog gevoel. Misschien een beetje te vergelijken met een ‘neusverkoudheid’. De zwellingen en verkleuringen vielen zéér goed mee. De dag na de ingreep komen de verkleuringen op hun hoogtepunt (dr. Tonnard gaf me dat nog mee). De komende dagen bevochtigde/reinigde ik mijn neus met een wattenstaafje (met steriel water of een niet prikkelende ontsmettingsvloeistof). ’s Nachts ervoer ik een beetje ongemak, omdat ik niet op mijn rug kon slapen. Ik vond het wel spannend, om te zien hoe het dinsdag zou uitzien na verwijdering van het ‘gipskapje’.

De dagen verliepen zonder noemswaardige gebeurtenissen. Soms had ik wel het gevoel, geïmmobiliseerd te zijn. Je mag niets doen (géén sport of andere dingen om je energie kwijt te kunnen). Je gedraagt je als ‘zieke’ maar je bent gezond. Dat was best enerverend :63: ! En het slapen, verliep ook onregelmatig. Ook steeds bezorgd om op mijn zij te gaan liggen (en eventueel zo mijn neus te kwetsen).

En dan was het dinsdag. We kwamen eerder aan, werden begeleid naar een aparte wachtruimte en dan binnengelaten in een grote ruimte met operatietafel. Ik moest daarop liggen. Er was daar wel wat ‘volk’ aanwezig. De vaste verpleegster en een verpleegster in opleiding. Het gipskapje, de pleisterkleefstof en de draadjes (om het sneetje tussen de 2 neusgaten te hechten) werden verwijderd. (Voor de kenners, 6 draadjes van het type: 0)

Toen verscheen Dr. Tonnard ten tonele, geflankeerd door een Engelssprekende arts in opleiding en een vrouw (arts?) die hem vergezelde. Dr. Tonnard zei dat het er goed uitzag (bekeek mijn neus van alle zijden). Hij ging dan weg, en we maakten nog een kort praatje met de arts in opleiding. Ik kreeg een spiegel aangereikt, bekeek mijn neus en zag al een groot verschil.

De neus leek in vooraanzicht wel (licht) asymmetrisch, dat was volgens de Engelssprekende dokter normaal (zwelling). En eerlijk gezegd denk ik ook door de (lichte) druk van het neuskapje. We namen afscheid, gingen naar de receptioniste en maakten een nieuwe afspraak (5 à 6 weken later) voor de opvolging (en foto’s).

Nu, ik heb het gevoel tevreden te zijn. Ook wil ik benadrukken dat ik nooit pijn :59: heb gevoeld (en heb dus nooit een pijnstiller moeten nemen). De neus, evenals de neustop lijken in vooraanzicht en ter hoogte van de ogen nog breed en gezwollen. Het voelt allemaal nog erg strak en gespannen aan. De neustop is nog gevoelloos. Maar dat is normaal (volgens de informatie van hun site). De huid gaat langzaam ontzwellen en de neus wordt steeds mooier en fijner. Een definitief resultaat moet men beoordelen, 4 à 6 maanden na de rhinoplastie.

En nu is het geduldig wachten! Sorry, voor de lange ‘story of my newborn nose’. Als er nog vragen, bemerkingen of reacties zijn dan lees ik het wel!

Met vele groeten,

Patrick :48:

Link to comment
Share on other sites

zo, das een lange story! en helder ook, er zijn geen vragen meer van deze kant :) oja, nog wel eentje (of misschien wel 2). hoe reageert men (familie, collega's e.a.) op je uiterlijke verandering, en wanneer 'durf' je voor het eerst weer op straat te komen? borsten kun je tenminste nog verstoppen, maar met een aangezicht lukt dat niet zo goed (en daar dee je het natuurlijk ook voor, maar ja, die zwellingen en verkleuringen vragen natuurlijk wel om uitleg). hoelang ben je ongeveer uit de running?

ja, tis algemeen bekend dat neuzen in de loop van een mensenleven steeds groter worden, mooi om daar een halt! aan toe te roepen, en heel goed dat je op zoek bent gegaan naar een echte neuzen specialist, super ook dat demeyere daar een hele duidelijke keuze in maakt en je verder verwijst (heb je meteen een goede insider keuze)

ik hou zelf erg van het belgische taaltje, in dat opzicht kunnen die ollanders nog veel leren van de vlamingen

groetjes en sterkte met t herstel!

Kaatje

Link to comment
Share on other sites

trouwens over vlamingen gesproken, herman brusselmans zou ook wel s onder handen genomen mogen worden door die tonnard, maar ja, das mijn bescheiden mening :)

Link to comment
Share on other sites

Hey Kaat,

Bedankt :1: voor de zéér leuke en constructieve feedback! (Ook als man, tussen al deze vrouwen op dit 'forum' doet dat ook deugd!)

Ik probeerde er iets van te maken, met enige 'méérwaarde voor de lezer' (lijkt wel reclame voor een 'kwaliteitskrant').

Ik ben deze middag voor 't eerst buitengeweest, mijn 'vertrouwde apotheker' staarde me wel gebiologeerd aan.

(Ik heb nog een gele verkleuring onder mijn ogen.)

Ik heb mijn neuscorrectie laten uitvoeren gedurende mijn verlof. Op mijn werk (ook bij familie, vrienden en kennissen heb ik niets gezegd).

Ben wel benieuwd, naar eventuele?? reacties.

Volgende week (vrijdag) ga ik weer aan het werk, en waarschijnlijk zal de verkleuring dan volledig verdwenen zijn.

De zwellingen zullen dan verminderd zijn, maar nog niet volledig weg zijn (kwestie van maanden).

Ik was van plan volgende week te gaan zwemmen (vroeg deze middag raad aan m'n pc).

Hij zei, dat ik kon zwemmen , maar enkel met het hoofd boven water.

Wijselijk zal ik deze raad opvolgen (en niet stoer proberen doen :104::140: ), en nog wat extra geduld oefenen.

In principe kan je weer vlug aan het werk, afhankelijk van het soort werk.

(Ik heb een job, waarbij ik véél met mensen in contact kom en onder verschillende weersomstandigheden).

Deze middag, toen ik voor het eerst weer buiten kwam en een boodsschap deed (het is hier zéér winderig buiten), voelde het onaangenaam aan (aan de neus).

Voor de rest heb ik geen pijn en voel me wel 'content' :43:

Met vriendelijke groet,

Patrick :48:

Link to comment
Share on other sites

Een hele boterham jouw bericht maar wél informatief én overzichtelijk :1:

"Alle mensen die je maar zag (op tv, via ‘de boekjes’, films, magazines en ook die van ‘vlees en bloed’) werden beoordeeld op hun ‘neusschoonheid’"

Dat deed ik als vrouw dus met 'borsten' , ben er sinds mijn tienerjaren echt op gefixeerd !

Wij zien dan de 'minpunten' van ons lichaam wat anderen niet eens opvalt .

Tot je'r iets laat aan doen dàn krijg je wel complimenten ...

In ieder geval moet jouw 'nieuwe' neus opvallen voor alle mensen die je kent . Als men niet reageert zal dat waarschijnlijk zijn omdat ze 'gechokeerd' zijn of het gewoonweg niet durven vragen .

'Waarom in een gezond lichaam laten snijden', tja , als je daar geen behoefte aan hebt zul je dat ook nooit kunnen begrijpen . Onwetendheid(ivm plastische chirurgie) brengt vooroordelen ...

Maar goed , het doet idd wat met een mens : dat uiterlijk toch samenhangt met innerlijk .

'Schoonheid zit vanbinnen' is toch wel waar in die zin dat wanneer je zelf tevreden bent met hoe je eruit ziet dan voel je je ook mooi (beter en zelfzekerder) al heb je niet de ideale maten of hangt niet alles in symetrie .

Enne , ik begrijp die 'lente's' : je bent zo jong als je je voelt :38:

Mss heb ik het daarom als (binnen enkele maanden) 40-jarige zo moeilijk als ik in de spiegel kijk . Wat ik zie komt niet overeen met hoe ik me voel , nml : 20 :rolleyes: .

Soms confronterend als ik met vriendinnen (die gemiddeld 10 jaar jonger zijn) op stap ga ...

Btw , ben je schrijver/journalist of dergelijke ?

Link to comment
Share on other sites

Hey 'B-cupje',

Grote dank voor jouw begrijpende commentaren :6: . 't Doet wel goed met 'gelijkgezinden' over onze (toch wel intieme) zielenroerselen te schrijven.

't Heeft bijna een therapeutisch en bevrijdend effect :106: .

Ik denk dat fora, zoals 'het onze', een echte hulp zijn.

't Heeft iets weg van een 'cyber'praatgroep met als bijkomend voordeel de laagdrempeligheid.

Door ervaringen te delen, kunnen we allemaal (nog) beter voorbereid,

beslissingen nemen en onze wensen verdedigen.

Want vandaag, meer dan ooit, gaat op wat Francis Bacon destijds schreef:

"Kennis is macht", en daarin is het 'internet' een niet te vatten bibliotheek.

Natuurlijk, het is een monnikenwerk om 'het kaf van het koren' te scheiden.

Maar het blijft wel de moeite waard!

Zeg, moet je weten dat 'k gisteren vertwijfeld was over het wereldkundig maken

van mijn 'nosestory'. (Ik vroeg me af, of er wel belangstelling zou zijn voor de belevenissen van een verdwaalde man op het 'borstenforum'? :wacko::45: )

Er komen regelmatig (positieve en nuttige) reacties in mijn mailbox, wat me de indruk geeft dat het herkenbaar is. Ik denk dat de 'neuzenrubriek' niet aan geslacht gebonden is (evenals tanden, jukbeenderen, ogen etc...). En dat ik hier mag blijven :73: .

Met wat je schreef over 'veertigers', ben 'k het volmondig eens ;)

Ik moet eerlijk opbiechten, dat 'k (deels door 'de aard van het beestje') steeds wil bewijzen niet te moeten onderdoen voor jongere 'guys'.(Deels een 'midlifecrisis'?). En het moeilijk heb, met het voortschrijden van de kalender :158: :107: .

Kosten, noch moeite worden gespaard om me niet gewonnen te geven :91:

En alle (beschikbare) wapentuig worden in de 'battle of my lifetime' in de strijd geworpen.

Ondertussen put ik kracht uit het Engelse adagium van de Engelse actrice Sophie Tucker;

"Life begins at forty".

Met vriendelijke groet,

Patrick :51:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hey 'B-cupje',

Bedankt voor de belangstelling :1:

Het loopt prima met mijn 'nieuwe aanwinst'! Verleden week ben ik bij m'n pc geweest (Dr. Tonnard Patrick), ik ben tevreden over de ingreep. Over een drietal maanden moet ik teruggaan, en worden er door hem foto's gemaakt.

De zwelling is al aanzienlijk afgenomen. De neustop voelt nog hard en gevoelloos aan (ik krijg nog vlug koud aan de neus), Eefje zei dat ze me een neusmutsje zou breien :65:

De neus zal nog aanzienlijk ontzwellen, en zo wordt 'ie' in vooraanzicht nog smaller.

Ik merk het ook aan mijn bril, omdat het neustussenschot smaller is geworden schuift m'n montuur vlugger naar beneden :13:

Vanaf het begin was m'n neus in zijaanzicht al kleiner geworden (neushoek werd verkleind, neustop gelift en de neuslengte is ook ingekort).

Al lachend, heb ik al tegen Eefje gezegd, dat ik in profiel een schattig neusje heb gekregen :4:

Het uiteindelijk resultaat moet na 4 à 5 maanden worden beoordeeld. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat het tot nu toe al (vrij) goed overeenkomt (in profiel) met wat de pc toonde op de bijgewerkte foto's.

Het is de enige pc die een foto maakte en het via een soort 'photoshop' bijwerkte en me zo een beeld gaf, van wat ik kon verwachten.

De reacties van de omgeving varieren van; niet opmerken (of doen alsof) tot een langdurig verbaasd aanstaren.

Ik moet zeggen, dat ik er nog niet echt met veel mensen over gesproken hebben ('k heb daar niet zo véél behoefte aan).

Tot nu toe, is er nog niemand die me iets vroeg.

Het is soms voor mij nog wennen, maar ik ben er wel superblij mee.

Ik heb er wel spijt van, dat ik niet eerder deze ingreep liet uitvoeren.

Nooit heb ik pijn gehad of grote hinder van de ingreep.

De arts in kwestie, is een véélgeprezen specialist op het gebied van neuscorrecties. En zou ik zeker durven aanbevelen.

Zo, dat was het zo'n beetje. Ik ga proberen regelmatig info te geven over de gang van zaken.

(ne mens heeft het soms zo druk :63: )

Als je vragen hebt of zo wilt reageren, iedereen is altijd welkom :48:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Hey 'B-cupje',

Bedankt voor de belangstelling :1:

Het loopt prima met mijn 'nieuwe aanwinst'! Verleden week ben ik bij m'n pc geweest (Dr. Tonnard Patrick), ik ben tevreden over de ingreep. Over een drietal maanden moet ik teruggaan, en worden er door hem foto's gemaakt.

De zwelling is al aanzienlijk afgenomen. De neustop voelt nog hard en gevoelloos aan (ik krijg nog vlug koud aan de neus), Eefje zei dat ze me een neusmutsje zou breien :65:

De neus zal nog aanzienlijk ontzwellen, en zo wordt 'ie' in vooraanzicht nog smaller.

Ik merk het ook aan mijn bril, omdat het neustussenschot smaller is geworden schuift m'n montuur vlugger naar beneden :13:

Vanaf het begin was m'n neus in zijaanzicht al kleiner geworden (neushoek werd verkleind, neustop gelift en de neuslengte is ook ingekort).

Al lachend, heb ik al tegen Eefje gezegd, dat ik in profiel een schattig neusje heb gekregen :4:

Het uiteindelijk resultaat moet na 4 à 5 maanden worden beoordeeld. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat het tot nu toe al (vrij) goed overeenkomt (in profiel) met wat de pc toonde op de bijgewerkte foto's.

Het is de enige pc die een foto maakte en het via een soort 'photoshop' bijwerkte en me zo een beeld gaf, van wat ik kon verwachten.

De reacties van de omgeving varieren van; niet opmerken (of doen alsof) tot een langdurig verbaasd aanstaren.

Ik moet zeggen, dat ik er nog niet echt met veel mensen over gesproken hebben ('k heb daar niet zo véél behoefte aan).

Tot nu toe, is er nog niemand die me iets vroeg.

Het is soms voor mij nog wennen, maar ik ben er wel superblij mee.

Ik heb er wel spijt van, dat ik niet eerder deze ingreep liet uitvoeren.

Nooit heb ik pijn gehad of grote hinder van de ingreep.

De arts in kwestie, is een véélgeprezen specialist op het gebied van neuscorrecties. En zou ik zeker durven aanbevelen.

Zo, dat was het zo'n beetje. Ik ga proberen regelmatig info te geven over de gang van zaken.

(ne mens heeft het soms zo druk :63: )

Als je vragen hebt of zo wilt reageren, iedereen is altijd welkom :48:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

hoi Patrick

wat een verademing om jouw verhaal te lezen! Ik heb een ook enorme haatverhouding met mijn neus. Wat een joekel! Echt een Russische mannenneus en dat voor een Nederlands meisje...

Ik ben benieuwd hoe het met je is!

groet, Imke

Link to comment
Share on other sites

hoi Patrick

wat een verademing om jouw verhaal te lezen! Ik heb een ook enorme haatverhouding met mijn neus. Wat een joekel! Echt een Russische mannenneus en dat voor een Nederlands meisje...

Ik ben benieuwd hoe het met je is!

groet, Imke

Link to comment
Share on other sites

Hallo Imke,

Bedankt voor de plezante mail (typisch Vlaams woord).

Met mij loopt het goed. Ik ben blij met m'n 'nieuwe aanwinst'. Het valt me op, hoe snel je dat ook gewoon begint te worden.

Het is net alsof het altijd zo moest zijn.

Ik zou het direct opnieuw doen. Achteraf bekeken, zou ik het veel eerder hebben laten doen en daar heb ik wel spijt van.

Maar ja, beter laat dan nooit, zegt men bij ons :-)!

Enfin, ik ben reuzeblij met m'n neus(je).

Als je nog iets wilt weten, of simpelweg een beetje wil 'babbelen' erover.

Altijd welkom, he!!

Groetjes, Patrick :48:

Link to comment
Share on other sites

interresant topic, ik heb een neuscorrectie/verkleining in gedachten.

Want ik vindt mijn neus niet bij het plaatje passen ( te groot )

Maar vindt het ook ontsettend eng.....

Vooral om gezien te hebben hoe ze dat doen, dat ziet er zo pijnlijk uit.

hakbijlen...zagen...vijlen...hamers... maar het is t waard zoals Patrick zegt..!

Patrick, bedankt, ik kom zeker bij je terug

Link to comment
Share on other sites

hakbijlen...zagen...vijlen...hamers... maar het is t waard zoals Patrick zegt..!

Patrick, bedankt, ik kom zeker bij je terug

Imke,

Je blijft altijd welkom!!

Groetjes, Patrick

Link to comment
Share on other sites

interresant topic, ik heb een neuscorrectie/verkleining in gedachten.

Want ik vindt mijn neus niet bij het plaatje passen ( te groot )

Maar vindt het ook ontsettend eng.....

Vooral om gezien te hebben hoe ze dat doen, dat ziet er zo pijnlijk uit.

Aardbeitje,

Ik begrijp je.

Maar, het was een volkomen pijnloze ingreep.

Ik heb niets gevoeld.

'k Heb zelfs nooit een pijnstiller moeten nemen.

En tijdens de ingreep, sliep ik lekker :-))!

(Schoonheidsslaapje, he!!)

M'n neus werd werd grondig aangepakt.

Neustop gelift, en de neusrug werd véél verkleind.

Het viel al direct op, toen ik op m'n kamer terug was.

Ik zou het direct opnieuw doen, en eerlijk gezegd aan iedereen aanbevelen.

Misschien, mag je niet stilstaan bij de (uitvoerende) kant van de ingreep.

Voor de ingreep, heb ik foto's verzameld van mijn 'droomneus'.

En misschien moet je ook 's iets proberen met een photoshop programma.

Dr. Tonnard heeft ook een fotobewerkingsprogramma gebruikt om een idee te geven van m'n nieuwe neus.

Enfin, als ik jou met iets kan helpen, of als je 's zin hebt verder te babbelen, dan ben je welkom.

Samenvattend, ik ben superblij en zou het direct opnieuw doen!!!

Groetjes, Patrick

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mensen ik wil jullie verwittigen voor deze topic. Ik ben namelijk ook geopereerd geweest door dokter Patrick Tonnard en dit is geen goede chirurg! Hij ging mijn neus zogezegd versmallen, wat hij helemaal niet gedaan heeft en hij ging de hump van mijn neus verwijderen maar nu zit er een deuk in mijn neus. Hij wil gee revisie doen omdat hij zegt dat mijn neus mooi recht is ondanks de deuk die erin zit. Hij wil dus zijn fouten niet toegeven. Patrick Tonnard is de slechtste chirurg die ik ken!

Link to comment
Share on other sites

Mensen ik wil jullie verwittigen voor deze topic. Ik ben namelijk ook geopereerd geweest door dokter Patrick Tonnard en dit is geen goede chirurg! Hij ging mijn neus zogezegd versmallen, wat hij helemaal niet gedaan heeft en hij ging de hump van mijn neus verwijderen maar nu zit er een deuk in mijn neus. Hij wil gee revisie doen omdat hij zegt dat mijn neus mooi recht is ondanks de deuk die erin zit. Hij wil dus zijn fouten niet toegeven. Patrick Tonnard is de slechtste chirurg die ik ken!

@Studentje,

Ik begrijp best dat jouw ervaring met dr. Tonnard niet positief was, maar dat kun je dan beter in een eigen topic posten iplv in iemands topic die wel tevreden is van deze chirurg. Je kunt een topic starten bij de neuscorrecties en/of bij de plastisch chirurgen als je meer specifiek over Dr. Tonnard wilt schrijven (gewoon daar op 'start nieuwe topic' klikken). Jammer dat jij niet tevreden bent, hoop dat je toch nog tot een oplossing kunt komen.

Liefs, Eefje, :54:

Link to comment
Share on other sites

Mensen ik wil jullie verwittigen voor deze topic. Ik ben namelijk ook geopereerd geweest door dokter Patrick Tonnard en dit is geen goede chirurg! Hij ging mijn neus zogezegd versmallen, wat hij helemaal niet gedaan heeft en hij ging de hump van mijn neus verwijderen maar nu zit er een deuk in mijn neus. Hij wil gee revisie doen omdat hij zegt dat mijn neus mooi recht is ondanks de deuk die erin zit. Hij wil dus zijn fouten niet toegeven. Patrick Tonnard is de slechtste chirurg die ik ken!

wat heftig dat je dat meegemaakt hebt! En wat vervelend dat jouw droom niet uitgekomen is, je wilde natuurlijk iets heel anders.

Ik denk dat iedere chirurg tevreden en ontevreden patienten heeft... Je geeft je altijd bloot (letterlijk) en kunt alleen maar hopen dat iemand zn werk goed doet... Ik ben nog niet in het stadium van consulten maar ik neem jouw opmerking zeker mee!

bedankt,

Imke

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

hallo,

Ik denk er zelf aan ook een neusverkleining te laten doen maar twijfel bij wie. Aangezien jij heel tevreden bent van over dr. Tonnard ga ik bij hem op consultatie binnenkort. Zou het eventueel mogelijk zijn eens foto's van jou te zien?

groetjes, jes

Link to comment
Share on other sites

hallo,

Ik denk er aan zelf een neusverkleining te laten doen. Maar ik twijfel door wie. Binnenkort ga ik op consultatie bij Dr. Tonnard. Hoe is het resultaat ondertussen bij jou. Zou het eventueel mogelijk zijn om eens foto's van jou te zien?

groetjes, jes

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hey Jes,

Vooreerst sorry, van mijn late reactie! Ik krijg niet zo snel een seintje van dit forum, dat ik een nieuwe reactie/vraag heb ontvangen.

Zelf ben ik zeer tevreden over het resultaat. Er zijn geen foto's geplaatst op dit forum van mijn ingrepen, maar aangezien ik zelf ook in Gent woon (niet ver van het Coupurecentrum) ben ik wel bereid 's met u af te spreken en u mijn voor-, en nafoto's te laten zien.

En kan u 'face to face' beoordelen wat u van het huidige resultaat vindt.

Om het u ook eerlijk te zeggen, zou ik met mijn huidige kennis van zaken zeker opnieuw voor Dr. Tonnard kiezen, maar ook 's op consult gaan bij Dr. Mommaerts Maurice (een zeer gekende aangezichtschirurg).

http://www.mauricemommaerts.eu/en/qualifications.aspx

Dus als ik u met iets van dienst zou kunnen zijn, dan laat u het mij maar lezen, he!

Ps: er zijn een aantal private redenen waarom ik géén foto's van mij, via het internet verspreidt.

Met vriendelijke groet,

Patrick

Link to comment
Share on other sites

Hallo,

Bedankt voor je reactie. Ik ben zelf ook van het Gentse, als je het ziet zitten wil ik wel eens met je afspreken.

Ik ga zeker ook eens kijken naar Dr Mommaerts. Bedankt voor je goeie raad.

Groetjes jes

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.